Promjene na čelu muzejske ustanove

Nikolina Radić Štivić otišla s mjesta ravnateljice PPMHP-a

Davor Mandić

Nikolina Radić Štivić otišla je u Zagreb / Foto MARKO GRACIN

Nikolina Radić Štivić otišla je u Zagreb / Foto MARKO GRACIN

Radić Štivić je na početku svoga drugog mandata ravnateljice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka otišla u zagrebačku gradsku upravu. V. d. ravnateljice PPMHP-a je od jučer Tamara Mataija, koja ima 30 dana da raspiše natječaj za ravnatelja/ravnateljicu Muzeja



 


RIJEKA – U sjeni događanja oko izbora ravnateljice Muzeja grada Rijeke, pri čemu na Gradskom vijeću Grada Rijeke uskoro ima biti potvrđena kandidatkinja koja nema potporu kolektiva umjesto kandidatkinje s potporom, dogodila se još jedna promjena na vrhu drugog riječkog muzeja. Riječ je o Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, kojemu, doduše, nije osnivač Grad Rijeka, već je to Primorsko-goranska županija, ali sjedište mu je u Rijeci pa je to i riječki muzej.


Riječanke u Zagrebu


Dosadašnja ravnateljica PPMHP-a Nikolina Radić Štivić, iako potvrđena u svom drugom mandatu prošle godine, kada je bila i jedina prijavljena, otišla je u Zagreb, slijedivši još jednu »kulturnu« Riječanku, Irenu Kregar Šegotu. No za razliku od Kregar Šegote, koja je s pozicije direktorice Rijeke 2020 otišla u Ministarstvo kulture i medija na mjesto načelnice Sektora za razvoj kulture i umjetnosti, Radić Štivić je otišla u zagrebačku gradsku upravu na mjesto zamjenice pročelnice Gradskog ureda za kulturu za međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.


Tamara Mataija je v.d. ravnateljice PPMHP-a / Foto ARHIVA NL




Od jučer je to i službeno, pa je s jučerašnjim danom v.d. ravnateljice Pomorskog i povijesnog muzeja Tamara Mataija, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja PPMHP-a.


U kratkoj izjavi za Novi list Mataija nam je potvrdila svoju novu dužnost, kao i to da će se natječaj za ravnatelja Muzeja raspisati u zakonskom roku od 30 dana. Upitali smo je i hoće li se kandidirati za ravnateljicu, no to nam nije mogla ni potvrditi ni opovrgnuti.


Neuspješna Žigo

 


Kao kuriozitet može se navesti činjenica da je kandidatura Sabrine Žigo, vjerojatne buduće ravnateljice Muzeja grada Rijeke, za ravnateljicu PPMHP-a bila odbačena, jer je Muzejsko vijeće PPMHP-a utvrdilo da predloženim planom razvoja i programom rada za četverogodišnje razdoblje ne udovoljava zahtjevima za vođenje Muzeja. Budući da je to tada utvrđeno i za drugu kandidatkinju, izbor je ponovljen i na mjesto ravnateljice došla je Nikolina Radić Štivić.

Mogući kandidati


I opet, ako je za usporediti sa slučajem Muzeja grada Rijeke, valja istaknuti i neke moguće kandidate za ravnatelja/ravnateljicu PPMHP-a. Onako kako se i sadašnji favorit riječke vlasti Sabrina Žigo svojedobno bila kandidirala i za ravnateljicu PPMHP-a, očito želeći doći do čelnog mjesta neke riječke muzejske ustanove, tako bismo možda mogli očekivati i da će se na natječaj za ravnatelja/ravnateljicu PPMHP-a javiti i Katarina Mažuran, koja je već bila ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji i kandidatkinja za ravnateljicu Muzeja grada Rijeke. To isto moglo bi se očekivati i od Željka Bistrovića, također kandidata za ravnatelja Muzeja grada Rijeke. Kandidatkinja za ravnateljicu Muzeja grada Rijeke bila je i Ema Makarun, koja je dobila podršku svoga radnog kolektiva, pa je za očekivati da će ona ostati na svom ranom mjestu u Muzeju grada Rijeke.


Promjena na čelu Pomorskog i povijesnog muzeja / Foto MATEO LEVAK