Riječki muzej

Najavljene dvije ljetne izložbe u MMSU-u, predstavljaju se Hana Miletić i Božidar Rašica

Davor Mandić

Hana Miletić: »Komadi«

Hana Miletić: »Komadi«

Obje izložbe otvaraju se 8. srpnja.



Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci najavljuje dvije ljetne izložbe, koje se otvaraju 8. srpnja.


Kako kažu u MMSU-u, prvi put u Hrvatskoj tako će se velikom institucionalnom samostalnom izložbom predstaviti novu produkciju instalacija u tekstilu Hane Miletić, jedne od danas međunarodno najzapaženijih mladih suvremenih hrvatskih umjetnica.


Izložba »Komadi«


– Izložba »Komadi« zamišljena je da se razvija u dijalogu s izložbenim prostorom i kontekstom koji ga okružuje, uzimajući u obzir njegovu prošlost i sadašnjost, prvotnu namjenu i naknadnu prenamjenu, a formira se kao site specific i context specific intervencija umjetnice.




Hana Miletić u svojem se radu bavi različitim medijima i materijalima, kao središnjim i pomoćnim sredstvima, fotografijom, tkaninom i tkanjem, objektom, instalacijom, a radovima ukazuje na kontekste upisane u individualne i društvene procese umjetničke proizvodnje.


Koristeći proces tkanja i tkaninu kao središnji materijal, ove mekane i lagane strukture mjesta su bilježenja i upisivanja različitih stanja, odnosa i pogleda, poput krhkosti, fragilnosti, prekarnosti, odnosa prema vremenu, prolaznosti, nedostajanja, stvaraju osjećaje i atmosferu taktilnosti i materijalnosti, čuvanja i popravljanja, nadomještanja, nestajanja i ponovnog sastavljanja – materijala, povijesti i priča – kaže se u najavi.


Zbirka »Božidar Rašica«


MMSU također nastavlja promovirati i svoje zbirke priređivanjem većih i manjih izložbi, pa je tako ovaj put riječ o likovnom umjetniku, arhitektu i scenografu Božidaru Rašici (1912. – 1992.), a povod je 110. obljetnica njegova rođenja i 30. obljetnica njegove smrti.



– Izložba prikazuje radove iz specijalizirane Zbirke »Božidar Rašica« koji su posljednji put izlagani 2007. u Malom salonu i 2009. godine u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku.


Oblikovana je kao dvojna izložba s izmjenjivim postavom tijekom tri mjeseca. Izložba okuplja četrdesetak radova iz Zbirke, koja je osnovana donacijom prije osamnaest godina.


Većina radova dosad nije izlagana, tako da se radi o njihovom prvom predstavljanju kroz tematsko-studijsku izložbu – kaže se u najavi iz MMSU-a.