"Talijanska izvrsnost"

Na Korzu otvorena izložba posvećena Gianniju Rodariju, velikom piscu za djecu

Ervin Pavleković

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Na postamentima na Korzu izložene su ilustracije različitih autora-ilustratora, koji su u posljednjih 50 godina oživljavali tekstove Giannija Rodarija



Novotvorena izložba na postamentima na Korzu, “Slike za Giannija Rodarija – Talijanska izvrsnost”, donosi ilustracije različitih autora-ilustratora koji su u posljednjih pedeset godina oživljavali tekstove Giannija Rodarija, svjetski poznatog talijanskoga pisca za djecu.


Kako je kazao Davide Bradanini, generalni konzul Italije u Rijeci, izložba je posvećena Rodariju, piscu prevedenom na više jezika, između ostaloga i na hrvatski, a održava se u sklopu Dana talijanske kulture posvećenih talijanskom jeziku i mladima.





Prema riječima gradonačelnika Marka Filipovića, ilustracije Giannija Rodarija vode nas u svijet mašte i omogućuju nam nakratko da napustimo ovu našu svakodnevicu opterećenu raznim problemima.


Na karti svijeta


– Drago mi je da se Rijeka ovime upisala na kartu svijeta s mnogim drugim gradovima gdje je ova izložba održana. Izložba je bila na mnogim kontinentima, tako da mi je drago da je i Riječani i Riječanke isto tako mogu pogledati – rekao je Filipović.


Izložba “Slike za Giannija Rodarija – Talijanska izvrsnost” nastala je 2020. godine u povodu stote obljetnice rođenja talijanskog autora, pisca, pedagoga, novinara i pjesnika, jedne o najinovativnijih pojava na talijanskoj književnoj sceni u prošlome stoljeću.


Rodari je jedan od najomiljenijih i najutjecajnijih autora za djecu te ujedno prvi pisac koji je primio Hans Christian Andersen nagradu, koja se smatra Nobelovom nagradom za književnost.



Rodari je objavio bajke, brojalice, priče, romane te esej “Gramatika fantazije”, neizostavni dio stručne literature za profesore književnosti i za one koji se bave dječjom književnošću. Inovativna, univerzalna i uvijek aktualna Rodarijeva djela su prevođena i tiskana diljem svijeta te predstavljaju neiscrpno vrelo inspiracije brojnim umjetnicima koji su njegove riječi pretočili u slike.


Ilustracije predstavljene na ovoj izložbi potpisuju izvrsni talijanski ilustratori koji su posljednjih pedeset godina oživljavali Rodarijeve tekstove, počevši od slavnih majstora dizajna i ilustracije kao što su Luzzati i Munari, do drugih svjetski priznatih suvremenih autora.


Ispred vremena


Prema riječima Helene Beatriz Robledo, kolumbijske dječje spisateljice i stručnjakinje za književnost za djecu i mlade, “Gianni Rodari je bio vizionar daleko ispred svoga vremena, do te mjere da nas se njegove riječi dotiču i danas u 21. stoljeću, sto godina nakon njegova rođenja.



Dimenzija njegovih riječi danas nam je još jasnija i dublja, a njihov smisao je za današnje čovječanstvo još bitniji. Rodari kao da je preko djetinjstva bio u stanju uhvatiti samu ljudsku srž.”


Ilustratorica Anastasia Arkhipova pak smatra da bi bilo “zaista zanimljivo vidjeti reakciju Rodarija na izložbu ovih briljantnih i međusobno različitih umjetnika koji su inspiraciju pronašli u njegovim knjigama (…) Šarene i dekorativne ilustracije?


Romantične i enigmatske ili zabavne i smjele? Sofisticirane ili dječje? (…) U svakom slučaju, sigurna sam, da bi bio iznenađen i ponosan da vidi kako su ove talentirane osobe interpretirale književni opus”, piše Arkhipova.


Osim u Rijeci, izložba je bila postavljena u gradovima diljem svijeta, od Atene, Aucklanda, Bratislave, Chicaga, Ženeve, Londona, Madrida, Tampe, Miamija, Atlante, Pilsena, Sao Paula, Taipeija, sve do Zagreba i sada – Rijeke.


Izložba je dio jedanaestog izdanja manifestacije Dani talijanske kulture Generalnog konzulata Italije u Rijeci, a organizatori izložbe su Generalni konzulat Italije u Rijeci, Talijanski institut za kulturu u Zagrebu i Grad Rijeka. Izložba je otvorena do 17. listopada.