Riječka umjetnica

Multimedijska izložba “Kraj svijeta” Fanni Tutek-Hajnal otvara se u subotu u Filodrammatici

Kim Cuculić

Foto Fanni Tutek-Hajnal

Foto Fanni Tutek-Hajnal

Rezultat je to višegodišnjeg stvaranja fotografije i snimki plesa te skladanja autorske glazbe



Multimedijska izložba »Kraj svijeta« riječke umjetnice Fanni Tutek-Hajnal bit će otvorena u subotu, 16. prosinca, u Galeriji Filodrammatica u 20 sati.


Rezultat je to višegodišnjeg stvaranja fotografije i snimki plesa te skladanja autorske glazbe.


Podloga izložbe su tri Fannine glazbene kompozicije, »Kraj svijeta«, »Utopija bezosjećajnosti« i »Jakaranda«, koje ona izvodi na klaviru, a na ručno izrađenom, unikatnom glazbalu prati je riječki glazbenik Ivan Valušek.




Ideje, osjećaje i slutnje nagoviještene u glazbenim kompozicijama putem improvizacije u ples su nadahnuto prenijeli plesači baleta HNK-a Ivana pl. Zajca – Marta Voinea Čavrak i Noa Gabriel Siluvangi.


Fanni Tutek-Hajnal je pristupila plesačkom paru kao fotografkinja, stvorivši niz video i fotografskih zapisa plesa. Na taj način su ideje i osjećaji pretvoreni u zvuk, zvuk u ples, a ples je dao vizualne zapise koje ujedinjuju sve predstavljene načine umjetničkog izraza.


»Migracija ideja kroz različite umjetničke tehnike upućuje na stalni tijek naše percepcije realnosti koja, baš kao voda, stalno prilagođuje svoje oblike novonastalim uvjetima.


Kako su egzistencijalni uvjeti koje smo dobrim dijelom sami stvorili trenutno vrlo nepovoljni za umjetnost, ali i za naš planet u cijelosti, ova izložba, osim ljepote umjetničkog nadahnuća, izražava i duboku zabrinutost za svijet u kojem živimo«, navedeno je u najavi izložbe.