Međunarodni likovni natječaj

MANDRAĆ Ovog vikenda prošetajte galerijom na otvorenom u magičnoj atmosferi Voloskog

P. N.

Mandrać / Foto Luigi

Mandrać / Foto Luigi

U subotu, 27. kolovoza, u lučici će crtati, slikati i kreativno se izražavati djeca prijavljena u dvije skupine – od 5 do 10 i od 11 do 14 godina, a u 13 sati će međunarodni stručni žiri proglasiti najbolje radove

Još dva dana dijeli nas od održavanja jubilarnog 35. izdanja međunarodnog likovnog natječaja “Mandrać” koji će u posebnoj atmosferi šarmantnog Voloskog okupiti brojne umjetnike, autore, ljubitelje umjetnosti, kao i domaće i strane goste kako bi uživali u galeriji na otvorenom i svjedočili autentičnom umjetničkom činu stvaranja.


U subotu, 27. kolovoza, u lučici će crtati, slikati i kreativno se izražavati djeca prijavljena u dvije skupine – od 5 do 10 i od 11 do 14 godina, a u 13 sati će međunarodni stručni žiri proglasiti najbolje radove.


Prijave se primaju od 9 do 12 sati na pultu organizatora gdje će sudionici dobiti podloge, a pribor mogu donijeti sami. U 12 sati svi su pozvani na lutkarsku predstavu autorice Marije Maksimović “Male tajne profesorice Šifrice” koja će djecu upoznati sa Svijetom kriptografije – svijetom pisanja tajnih poruka. Na tom putovanju će upoznati profesoricu Šifricu i njezina prijatelja profesora Kriptića. Oni će im objasniti osnovna načela kriptografije i pokazati kako svoje poruke skrivaju od Radoznalića.  Nakon predstave, djeca će moći provjeriti i produbiti svoje znanje o kriptografiji na radionici kroz koju će ih provesti Šifrica. Na radionici će naučiti kako mogu poruke šifrirati sa skitalom, Cezarovom i Pig-Pen šifrom.


U 20 sati u lučici Volosko, na tirabarkama održat će se aukcija slika akademskog slikara Claudia Franka, idejnog začetnika likovnog natječaja “Mandrać” i legendarnog umjetnika koji već dugi niz godina omiljene vološćanske motive uspješno pretače na svoja platna i zidove mnogobrojnih ljubitelja njegove umjetnosti. Uz aukciju slika, Claudio Frank i Esperanza Claudia Frank nastupit će na violini dok će ih na glasoviru pratiti Natalya Marycheva. Voditelj programa je Davor Jurkotić.


U nedjelju, 28. kolovoza, je središnje događanje manifestacije kada će svoje radove tijekom cijelog dana izložiti profesionalni umjetnici, umjetnici amateri i ostali kreativni autori i pritom se natjecati u dvije kategorije – općoj kategoriji “Mandrać 2022.” i “Ex Tempore”. Prijave za obje kategorije primaju se od 9 do 12 sati na pultu organizatora. Ručak za prijavljene tradicionalno je organiziran u restoranu Mili. U 13 sati prijavljeni u kategoriji “Ex Tempore” na prostoru lukobrana izlažu svoje gotove radove, nastale na licu mjestu, žiriju na procjenu. U 19 sati slijedi program proglašenja najboljih i dodjela vrijednih nagrada, nakon koje će, oko 20 sati, okupljene zabaviti Kristina Radovčić Kiki, kantautorica i članica dua The Blondes poznatog po autorskoj glazbi pop-rock-etno izričaja i jedinstvenim coverima hrvatskih i stranih izvođača. Kiki će nastupiti u pratnji Marija Šimunovića, vrhunskog gitariste koji će virtuoznom svirkom oplemeniti njen izričaj i dodati mu omiljenu blues notu. Na repertoaru ovog akustičnog dua naći će se i autorske uspješnice grupe The Blondes koje će u njihovoj izvedbi poprimiti zanimljivo novo ruho.


U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, dvodnevni program „Mandraća 2022“ održat će se u dvorani Doma Liburnija (Andrije Štangera 48, Volosko).


Mandrać / Foto Luigi

Mandrać / Foto Luigi