Otvorenje 25. ožujka

“Mali princ” dolazi u Exportdrvo u obliku izložbe

Danijela Bauk

Izložba se odmiče od standardnih načina prikazivanja Malog princa, a zadatak je bio roman transkodirati u izložbu koja je namijenjena i djeci i odraslima



RIJEKA – »Mali princ: Putovanje« naslov je audioknjige koju je RTL objavio još krajem 2020. godine, a taj će projekt dobiti izložbu i to u Rijeci, u prostoru Exportdrva. Otvorenje je zakazano za 25. ožujka, a izložba će biti postavljena sve do 25. lipnja.


»Mali princ« najpoznatija je novela francuskog pilota Antoinea de Sainta-Exuperyja iz 1943. godine i jedna od pet najprodavanijih knjiga na svijetu.


– Danas je »Mali princ« jedno od najprevođenijih književnih djela, a toj poprilično velikoj brojci prijevoda i edicija u prosincu 2020. pridružio se i RTL objavivši audioknjigu. Početkom iduće godine prvi začeci ideje o izložbi bili su kreirani, a negdje na proljeće započela je konkretnija razrada ideje, izjavile su voditeljice projekta Zorana Kličković Kanaet i Pavla Miličić.




O »Malom princu« mnogo se pisalo, postoje brojne i različite interpretacije. Zapravo, svaki čitatelj ima svoju vlastitu interpretaciju i sjećanje na tu knjigu i lik, i upravo u tome leži i ljepota ove knjige, ali i vrlo težak zadatak za onoga tko se odlučiti napraviti bilo kakav oblik uprizorenja.


– Cilj je izložba koja se postavom odmiče od već standardnih načina prikazivanja Malog princa, a projektni zadatak bio je roman transkodirati u izložbu koja je istovremeno namijenjena i djeci, i odraslima. Ono što trebamo naglasiti je da izložbeni projekt nije ekranizacija knjige, već njezina interpretacija. Željeli smo prostor izložbe definirati kao prostor putovanja, prostor za istraživanje i sudjelovanje, ne samo promatranje. Baš kako priča teče u knjizi, tako i u ovoj jedinstvenoj izložbi svaki posjetitelj kreće na put sa svog planeta, obilazi asteroide na kojima sreće različite likove i u konačnici se »vraća doma«, na svoj planet – Zemlju. Što će sve otkriti ili naučiti na tom putovanju, odlučit će mašta svakog posjetitelja, a to je ujedno i najveća vrijednost, kako knjige »Mali princ«, tako i ovog putovanja kroz magičan svijet inspiriran najvećom pričom ikad ispričanom, izjavili su autori koncepta arhitektica Ida Križaj Leko, dizajneri Ana Tomić i Marino Krstačić-Furić te kustosica Morana Matković.