Riječki umjetnik

Linearno spiralne fuzije. Izložba slika Dražena Filipovića Pegle istodobno se odvija u dva prostora u Rijeci

Davor Mandić

Izložba se istovremeno održava u dva gradska izlagačka prostora: u Muzeju grada Rijeke (Kockica) i u Galeriji »Juraj Klović«. Postav aktualnih izložbi čine umjetnikova novija ostvarenja



RIJEKA – Izložba slika riječkog umjetnika Dražena Filipovića Pegle pod nazivom »Linearno spiralne fuzije« istovremeno se održava u dva gradska izlagačka prostora: u Muzeju grada Rijeke (Kockica) i u Galeriji »Juraj Klović«, javljaju iz Muzeja. Izložba u Muzeju grada otvara se u četvrtak 19. siječnja u 19 sati, a u Galeriji »Juraj Klović« slike se mogu pogledati od 20. siječnja.


Šezdesetak ostvarenja


– Na djelu je dvostruki izložbeni korak koji sublimira Filipovićeva prethodna likovna istraživanja. Ona traju sve od 1977. godine, kada se pojavio na gradskoj likovnoj sceni i u međuvremenu nastupio na 20 samostalnih te na brojnim zajedničkim izložbama u nas i izvan hrvatskih granica. Postav aktualnih izložbi čine njegova novija ostvarenja. U Galeriji »Juraj Klović« mogu se vidjeti slike nastale tijekom posljednjih pet godina Filipovićeva rada, dok se u Muzeju izlažu slike iz posljednje, dvogodišnje faze djelovanja. Riječ je o ukupno šezdesetak ostvarenja nastalih tehnikom akrila na platnu – kaže se u najavnom tekstu, uz napomenu da oba izlagačka koraka svjedoče o prepoznatljivu slikarskom rukopisu koji upućuje na kompatibilnost figuracije i apstrakcije, a to čini Filipovićev opus trajno modernim i intrigantnim.


Plemeniti kolorit


– U njegovu je središtu ovaj put spiralno-linearna tekstura, s time da recentniji radovi tu teksturu dodatno istražuju. Kritička pera zapažaju da je prostor slike u Filipovića ispunjen do najsitnijeg detalja finoćom teksture i plemenita kolorita. Njegova boja je poetična, ornamentalna i snažna, što slici daje punoću. Povrh toga, Filipović vodi prema suptilnoj sintezi grafičkog, odnosno crtačkog umijeća i slikarske poetike koja tvori jake, eterične i konstruktivne slike. One odišu suvremenom definicijom vizualnog prostora koji funkcionira neovisno o likovnim strujama, čime se predstavlja kao samosvojna sastavnica hrvatske likovnosti – zaključuje se u najavnom tekstu.




Obje izložbe traju do 15. veljače 2023.


O slikaru


Dražen Filipović Pegla rođen je 1944. u Slatini. Srednju školu završio je u Rijeci 1964. Na Pedagoškoj akademiji u Rijeci 1970. diplomirao je na Katedri za likovnu umjetnost – slikarstvo kod prof. Balabanića, a 1983. organizaciju kulturnih djelatnosti, stekavši zvanje profesora. Status samostalnog umjetnika imao je od 1981. do odlaska u mirovinu. Od 1980. član je HDLU-a Rijeke, a od 1995. nacionalnog HDLU-a. Osim slikarstvom, bavi se objektima, ambijentalnim instalacijama, grafičkim dizajnom i uređenjem interijera. Aktivan je na likovnoj sceni od 1977. Izlagao je do sada na više od dvadeset samostalnih izložbi te sudjelovao na brojnim skupnim selektiranim izložbama u zemlji i inozemstvu.