Inspirirano glazbom

Jazz glazbenik i slikar Vedran Ružić u Umjetničkom paviljonu “Juraj Šporer” otvorio izložbu “Wagner”

Mirna Šumberac

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



OPATIJA – Jazz glazbenik i slikar Vedran Ružić u Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer« otvorio je izložbu slika naziva »Wagner«, a uz nju predstavio i novi album »Forbidden live«.


U prostoru galerije izložena su ulja i akrili na platnu inspirirana glazbom Wagnera, Debussyja, Skrjabina, Schnittkea i ostalih kompozitora koje je autor izložbe slušao te je potom vizualno predočio ono što je u zadanom trenutku čuo odnosno osjetio slušajući dijelove kompozicija. Ciklus slika nastao je od rujna 2018. do početka 2020. godine. Autor je posjetiteljima predstavio Wagnerovu ideju Gesamtkunstwerka ili sveukupnog umjetničkog dijela, spajajući Wagnera koji je svirao u pozadini i izloške u prostoru paviljona. Otvorenje su popratile i izvedbe pjesama s novog albuma, koje je autor odsvirao s Adrianom Bernobićem i Hrvojem Gallerom. Organizator izložbe je Festival Opatija te je na otvorenju nekoliko rečenica rekao i ravnatelj Festivala, Ernie Gigante Dešković.


– Ova izložba spada u ciklus posvećen našim vrijednim lokalnim umjetnicima među kojima je i Vedran Ružić, istaknuo je Dešković.




Izložbu je priredila kustosica Nadežda Elezović, koja je prisutne upoznala s izložbom uz zvukove autorova kontrabasa.


– Ciklus nastaje tijekom protekle dvije godine, započinje 2018. kada, prema njegovim riječima, započinje šetnje urbanim sredinama što Berlina, što Rijeke, što po krajolicima Učke, što Himalaje sa slušalicama u ušima slušajući Wagnera i stvarajući u glavi sinesteziju slike i zvuka. Wagner mu je važan ne samo glazbom, on oduzima sadržajni dio Wagnerove glazbe – njegov libreto, da bi u tom dijelu upisao svoj osobni identitet, svoj psihološki doživljaj Wagnerove glazbe, izjavila je Elezović.


Ulaz na izložbu je slobodan, a otvorena je do 1. veljače – od utorka do petka od 17 do 19 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati i od 16 do 19 sati.