Tower centar Rijeka

Izložba Women (Ri)visible: Videa i prostorne instalacije 12 umjetnica

Kim Cuculić

Foto IVAN VRANJIĆ

Foto IVAN VRANJIĆ

Do sada je ovu putujuću izložbu, koja se u Rijeci u srpnju već prezentirala u segmentu ilustracija i stripa, u Europskoj uniji vidjelo preko 80.000 ljudi



RIJEKA – Druga sekcija međunarodne putujuće izložbe “Women (RI)visible” otvorena je u sklopu specifičnog galerijskog prostora na četvrtom katu Tower centra Rijeka.


Na intrigantnoj izložbi mogu se vidjeti videa te prostorne instalacije dvanaest umjetnica: Cristina Busto Alvarez, Maria Castellanos, Mery Pais, Teresa Bua, Petra Mrša, Lorraine Neeson, Shelagh Honan, Ana Pečar, Hanne Larsen, Marija Stonyte, Stephanie Cadoret i Martta Tuomaala.


Izložbu su otvorile dekanica Akademije Letricija Linardić, voditeljica projekta te prodekanica Akademije Melinda Kostelac, umjetnička voditeljica EU projekta




“Wom@rts”, a gošća na izložbi bila je jedna od autorica, Ana Pečar iz Slovenije. Izložena umjetnička djela izrađena su putem umjetničkih rezidencijalnih programa “Wom@rts” u španjolskom Avilesu, a sada se predstavljaju riječkoj publici putem izložbe “Women (RI)visible” te su dio aktivnosti EU projekta “Wom@rts” (punog naziva “Women Equal Share Presence in the Arts And Creative Industries”), u kojemu Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci od 2017. godine sudjeluje kao punopravni partner.


U navedenom projektu sudjeluje 10 partnera iz 8 europskih zemalja. Projekt “Wom@rts” predstavlja transnacionalnu mrežu i plaftormu koja je posvećena razvoju svijesti o ravnopravnosti spolova, posebice u području zastupljenih propulzivnih umjetničkih medija, kao i kreativnih industrija, otvarajući mogućnost veće vidljivosti žena u području umjetnosti.


Do sada je ovu putujuću izložbu, koja se u Rijeci u srpnju već prezentirala u segmentu ilustracija i stripa, u Europskoj uniji vidjelo preko 80.000 ljudi.