Sakralni motivi

Izložba u Lapidariju: Skulpture vjere omišaljske župe

Mladen Trinajstić

Izložba se odnosi posebice na kipove, križeve i reljefe koji tumače sadržaje i simbole vjere



OMIŠALJ – Žitelji Omišlja jednako kao i posjetitelji tog jednog od krčkih upravnih, ali i turističkih centara sve do konca klolovoza imaju priliku razgledati i uživati u ljepoti vrijednog postava izloženog u omišaljskoj galeriji Lapidarij.


U organizaciji Društva za poljepšavanje Omišlja i Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije te uz podršku Općine Omišalj u spomenutom izložbenom prostoru lociranom u povijesnoj jezgri najsjevernijeg otočnog mjesta postavljena je zanimljiva, atraktivna i sadržajna izložba sakralne baštine župe Uznesenja Blažene Djevice Marije nazvana »Skulpture vjere omišaljske župe«.


Društvo za poljepšavanje Omišlja njeguje sve raspoložive oblike djelovanja u cilju senzibilizacije za tradicijsku i suvremenu baštinu svojih žitelja, onih koji tek povremeno žive u Omišlju na ognjištima svojih predaka, jednako kao i onih koji su, kao došljaci, usvojili Omišalj kao svoj i dom svojih gostiju te turista, istakla je najavljujući nam javnosti netom predstavljenu izložbu Ines Boban Štiglić, predsjednica Društva koje stoji iza organizacije (i) ovog kulturnog projekta. Mnogostručje baštine, one materijalne i duhovne, daje mnoge mogućnosti djelovanja i inspiracije. Sakralna izložba predstvljena u Lapidariju ove godine definirala se prema skulpturi koja rječito govori o vjerskoj kulturi, ali i povijesnim i stilskim umjetničkim mjenama, zaključila je čelnica Društva za posljepšavanje Omišlja ustvrdivši da je proteklog vikenda i službeno otvorena izložba podsjetnik Omišljanima na dugu i bogate povijest njihova mjesta.




Starodrevna župa Omišalj obiluje starim liturgijskim knjigama, misalima, brevijarima i obrednicima, istaknuo je pak u svom predstavljanju oku javnosti u spomenutom galerijskom prostoru podastrtog sakralnog materijala omišaljski župnik Anton Bozanić. Napomenuvši i da u red crkvenih vrednota vrijednih izlaganja ulaze i misna ruha, crkvene zastave, ali i bogoslužno posuđe te posebice elementi koji pridonose ljepoti i ugođaju sakralnog prostora poput zidnih ukrasa, slike te posebice skulptura – kipova i reljefa, omišaljski je plovan podsjetio i da su tijekom do sad ondje organiziranih, već osam sakralnih izložbi predstavljeni izabrani djelovi svega najvrijednijeg iz župnih riznica.


– Ovogodišnja, deveta po redu sakralna izložba odnosi se posebice na kipove, križeve i reljefe koji zorno približavaju i vjernicima tumače sadržaje i simbole vjere te istovremeno ukrašavaju crkveni prostor. U omišaljskoj župnoj crkvi posebnu pozornost plijene reljefna pala glavnog oltara, djelo nepoznatog autora iz 16. stoljeća, kao i triptih sv. Ivana Evanđelista, rad mletačkog autora Jacobella del Fiore iz prve polovice 15. stoljeća. Ove godine izložene skulpture, zajedno s prošlogodišnjim predstavljanjem slika crkvenih izložbi, najbolje pričaju povijesnu priču i svjedoče o odvijanju liturgijske godine, o blagdanima, svecima i zaštitnicima, kao i ukusu i kakvoći bogoslužja i vjerskog života u omišaljskom crkvenom okruženju tijekom proteklog vremena, ishodištu naše drevne kulture – zaključio je vlč. Bozanić.


Izložene skulpture mogu se razgledati do 31. kolovoza.