"Protkano"

Izložba Nevene Živić u “Kloviću”: Kombinacija slikarstva i tradicijskog veza

Valentina Botica

Niti koje vežu misli Nevene Živić / Snimio Marko Gracin

Niti koje vežu misli Nevene Živić / Snimio Marko Gracin

Pod naslovom »Protkano« predstavljeni su nedavni radovi umjetnice Nevene Živić, ciklus koji je protkan simbolikom, mislima, intuitivnim potezima i nitima konca



 


 


RIJEKA  Isprepletanje slikarstva i tradicijskog veza, autoričine strasti i baštine – ova jedinstvena kombinacija predstavljena je u obliku samostalne izložbe Nevene Živić u Galeriji »Juraj Klović«. Pod naslovom »Protkano« predstavljeni su nedavni radovi umjetnice Nevene Živić, ciklus koji je protkan simbolikom, mislima, intuitivnim potezima i nitima konca. Iako radovi podsjećaju na akvarel, radi se o rapsodiji boja u tehnici akril na platnu. Nazvane »Strujanja«, »Rasti, cvjetaj«, »Pročišćenje«, »Oda spoznaji«, ova su vibrantna djela ne samo estetski lijepa već i izazivaju osjećaje spokoja i povezanosti sa sobom, drugima, svijetom, pa i tradicijom.


Impresivni triptisi




»Volim što publika osjeća vibraciju boja koja budi pozitivu tako da mi je drago da mogu to probuditi u gledatelju«, kaže Nevena Živić koja je jednu od slika stavila na licitaciju, a prikupljena će sredstva donirati građanskoj inicijativi Pomozimo iz Rijeke. Riječ je o triptihu nazvanom »Ostanimo (po)vezani« koji je nastao za vrijeme pandemije: »Taj je triptih nastao za izložbu u Galeriji Kortil, koja je tada bila neizvjesna. Sada je stavljam na licitaciju – to je moj način da pomognem, da ostanem povezana – jer moramo ostati povezani«, kaže.


Brojna publika na otvorenju izložbe / Foto Marko Gracin


Osim impresivnih triptiha i većih slika, jedan je cijeli zid galerije zauzeo ciklus nazvan »SitNIce su biTne«, koji je autorici najdraži. »Ciklus poručuje da trebamo obratiti pažnju na male stvari. U njemu sam koristila simboliku biljaka… Kadulja je za spoznaju, smilje je za besmrtnost – te neke elemente sam uzela kao nit«, objašnjava.


Nevena Živić umjetnica je koja je rođena u Somboru, odrasla u Baranji, a studirala je te sada živi i radi u Rijeci. Odrastanje na međi triju zemalja utkalo se u njezinu osobnost pa tako i njezin rad. Uz slikarstvo, najčešće veže. Vez je nešto što su žene u prošlosti morale raditi, a sada ona mijenja paradigmu te vez postaje nešto što ona sama želi, a ne nešto što se mora. Kao što je nekada vez bio gradivni dio života žene, sada je on gradivni dio njezinih radova. Motivi vezeni koncem na već oslikanoj podlozi njezinim djelima daju slojevito značenje.


Zanimljivi radovi / Foto Marko Gracin


Opstanak slikarske ruke


Kuratorica Sabrina Žigo ovaj ciklus vidi kao pitanje o opstanku slikarske ruke: »U vrijeme novomedijskih umjetničkih praksi kada tehnologija nije više isključivo izvedbeno sredstvo, nego izvjesno preuzima i kreaciju, rad Nevene Živić ne promatramo samo kroz prizmu nostalgičnog podsjetnika na iščezlo vrijeme, već i pitanja o opstanku slikarske, autorske ruke«, stoji u opisu izložbe.


Nevena Živić radi u Rijeci kao restauratorica, a u protekle tri godine radila je na projektu revitalizacije projekta »Benčić« i projektu »Željeznički kolodvor«. Posao za koji je pritom najčešće odgovorna njezina ruka su zidni oslici, freske, polikromija, a najčešće je zahvate kiparstvo i štuko dekoracije.


Slikarska zložba »Protkano« u Galeriji »Juraj Klović« moći će se pogledati do 19. rujna. Za triptih »Ostanimo (po)vezani« može se licitirati u galeriji do kraja trajanja izložbe.