Dragutin Kiš

Izložba na Korzu: Akvareli i parkovi pionira naše pejzažne arhitekture

Ervin Pavleković

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Kiš je jedan od prvih pejzažnih arhitekata u Hrvatskoj, koji je radio na brojnim projektima za prostorno planiranje, uređenje pejzaža prirodnog okoliša i javnih parkovnih površina



RIJEKA – Jučerašnje sunčano prijepodne na Korzu bilo je rezervirano za otvorenje izložbe pejzažnog slikara i arhitekta Dragutina Kiša »Dragutin Kiš – Akvareli i parkovi«. Otvorenju izložbe na postamentima ispred zgrade Grada Rijeke prisustvovali su gradonačelnik Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke Srđan Škunca i ravnateljica Direkcije za gospodarenje zemljištem Grada Rijeke Gabrijela Kiš Jerčinović, koja je ujedno organizatorica izložbe.


Na samome početku, prisutne su pozdravili predstavnici Grada Rijeke koji su rekli ponešto o značaju Dragutina Kiša, njegovom radu i životu te su istaknuli zadovoljstvo zbog ove izložbe koja predstavlja samo dio njegovih radova kojima je značajno pridonio urbanizmu i pejzažnoj arhitekturi, ali i likovnoj umjetnosti. Kiš je zasigurno ostavio vidljivi trag u Hrvatskoj, stoga ova izložba predstavlja presjek njegovih značajnih radova, istaknuli su.


Najznačajniji radovi


Na postamentima u centru grada izloženi su neki od Kiševih najznačajnijih radova te njegova biografija. Izloženi radovi uključuju prvonagrađeni natječajni rad za Starčevićev trg u Zagrebu iz 1993. godine, prvonagrađeni natječajni rad za riječki Kazališni park iz 2005. godine, planove za zagrebačke parkove Stara Trešnjevka, Tuškanac, Šubićevac, parka kod Psihijatrijske bolnice Vrapče i kod Tehničkog muzeja, groblje hrvatskih branitelja u Vukovaru, vrt u Opatičkoj u Zagrebu, studentski centar u Zagrebu, plan za krovni vrt hotela Sheraton te druge. Kiš u svojim radovima koristi akvarel kao umjetničku kategoriju, no i kao dio profesionalne pejzažne arhitekture, stoga mu akvarel označava umjetničko uporište za projekte perivojne arhitekture. Na njegov rad stručnjaci iz raznih polja dali su svoje osvrte – Matko Peić, Branka Hlevnjak, Željka Čolak, Malina Zuccon-Martić, Juraj Baldanij, Joja Ricov te Saša Vereš – koji su i dio ove izložbe. Osvrt Branke Hlevnjak možda najbolje sumira rad Dragutina Kiša.




– Dragutin Kiš je tradicionalan, konceptualan i angažirani umjetnik, multimedijalac, slikar akvarelnih doživljaja, projektant prostora ugode i ljepote, promicatelj struke s temeljima u povijesti i vizijama za budućnost. Humanist par exellence – ističe povjesničarka umjetnosti Branka Hlevnjak.


Cjelokupni slikarski i stručni opus Kiš je predstavio na istoimenoj retrospektivnoj izložbi još 2006. godine u Zagrebu te 2007. godine Rijeci. Njegova monografija naziva »Dragutin Kiš – akvareli i parkovi« tiskana je 2010. godine. Monografija uključuje i razne osvrte naših renomiranih stručnjaka iz arhitekture, urbanizma i slikarstva. U njegovu slikarskom radu ogledaju se razni ciklusi – marina, orhideja, perivoja, aktova, fazana i vrganja, zagorskih brega, primoštenskih vinograda, kraških obala te ciklus urbanih motiva europskih gradova kao što su Mainz, Pariz i Zagreb.


Dragutin Kiš diplomirani je inženjer šumarstva, pejzažni arhitekt i pejzažni slikar. Radio je u Urbanističkom institutu Hrvatske gdje je bio i voditelj »Centra za pejzaž« sve do mirovine. Kiš je jedan od prvih pejzažnih arhitekata u Hrvatskoj te je radio na brojnim programima, studijama i projektima za prostorno planiranje, uređenje pejzaža prirodnog okoliša i javnih parkovnih površina, tipologiju krajolika, turističkih lokaliteta i obiteljskih gospodarstava.


Inozemna karijera


Osim brojnih radova u Hrvatskoj, treba istaknuti i one u inozemstvu – urbanistički plan Conakrya u Gvineji, obnova botaničkog vrta u afričkom parku Camayenne i uređenje centra Colomba u Šri Lanki. Kiš je pokrenuo i niz projekata kojima se promiče perivojna arhitektura, zaštita prirodne i kulturne baštine te zaštita okoliša. Za svoje radove na području parkovne arhitekture i slikarstva primio je brojne nagrade, priznanja i zahvalnice. Održao je više stručnih predavanja, a predavao je i izborne kolegije na davama fakultetima Sveučilišta u Zagrebu.
Radovi Dragutina Kiša bit će izloženi na postamentima od 19. do 26. listopada ove godine.