Document crteža

Izložba Emanuele Santini u krčkoj Galeriji Decumanus otvara seriju projekta “Link in art 10”

Mladen Trinajstić



Predstavljanje ovogodišnjeg izložbenog projekta “Link in art 10” na temu Izvan okvira i otvorenje prve od triju projektom obuhvaćene izložbe – Dokument crteža, autorice Emanuele Santini, održati će se u krčkoj Galeriji Decumanus ovog petka, 21. lipnja, s početkom u 21 sat.


Projekt će predstaviti i izložbu otvoriti kustosica Luisa Ritoša, ujedno i autorica tekstova publiciranih u katalogu koji objedinjuje sva tri izložbena poglavlja.


Link in art


Osim izložbe Emanuele Santini, projektom Link in art 10, kojeg donosi Centar za kulturu Grada Krka, obuhvaćene će biti još dvije izložbe, i to “Reminiscencije” autorice Diane Sokolić koja će postavljena biti od 12. srpnja do 1. kolovoza, te “Starohrvatska božanstva” autora Franka Tončinića, a koja će publici na raspolaganju za razgled biti od 2. do 22. kolovoza.





Link in art, podjećaju nas predstavnici spomenute krčke ustanove u kulturi, projekt je koncipiran kao suvremena umjetnička platforma za intermedijsko, interdisciplinarno i multimedijsko umrežavanje različitih suvremenih vizualnih praksi i različitih konceptualnih strategija, u svrhu oblikovanja otvorenog, pristupačnog i netradicionalnog sustava suvremene vizualne komunikacije.


– Crtež predstavlja ključnu komponentu u procesu stvaranja bilo kojeg umjetničkog djela, smatra se bazom, ali može se promatrati i kao gotova kreacija, istaknula je Luisa Ritoša pišući o radovima Emanuele Santini koji će biti predstavljeni na skorašnjoj izložbi.


Ona se kroz svoju dugogodišnju posvećenost vizualnoj umjetnosti toj tematici približava na sveobuhvatniji i kompleksniji način.


Inspirirana radom psihoanalitičara Carla Gustava Junga pridaje poseban značaj procesu crtanja kao alatu za otkrivanje dubljih, nesvjesnih aspekata uma i psihe.


Izložba Dokument crteža Emanuele Santini, koja će biti realizirana uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada i Turističke zajednice Grada Krka, ostaje otvorena sve do 11. srpnja, a postav je moguće razgledati svakim danom (izuzev nedjelje), u vremenu od 10 do 12 te od 20 do 23 sata.


O Emanueli Santini


Emanuela Santini magistrirala je Vizualne umjetnosti, Odjel crtanja pri University of the Arts, Wimbledon College of Art u Londonu 2008. godine nakon što je diplomirala na Odjelu grafike Filozofskog fakulteta u Rijeci.



Članica je HDLU-a Rijeka od 2007., a od 2011. godine ima status samostalne umjetnice. Trenutno završava doktorski studij pri Middlesex University u Londonu, Engleska.


Umjetnica istražuje kreativni proces crtanja u odnosu na nesvjesno kroz teorije psihoanalitičara Carla Gustava Junga te svoje znanstveno istraživanje redovito predstavlja na konferencijama, seminarima i radionicama crteža u Hrvatskoj i inozemstvu.



Bavi se i pedagoškim likovnim radom te radi kao vanjska suradnica, viša asistentica pri Katedri za grafiku na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.


Santini se kroz redovito izlaganje predstavila publici s dvanaest samostalnih projekata te šezdesetak skupnih nacionalnih i internacionalnih izložbi.