U Galeriji Bruketa 2

Izložba Dijane Lukić: Socijalna slika današnjice

Nela Valerjev Ogurlić

»Demagogija« – jedan od radova

»Demagogija« – jedan od radova

RIJEKA » Potlačenima pripadaju moje simpatije – kaže slikarica Dijana Lukić koja se publici predstavlja u Galeriji Bruketa 2 samostalnom izložbom slika na kojima se zrcale socijalne razlike među ljudima. Na velikim kompozicijama s mnoštvom likova – portreta i aktova – ona brzim i lakim rukopisom akcentuira tipične geste, poze i prizore da bi prikazala socijalnu sliku današnjeg vremena i ukazala na njegove poremećaje: s jedne strane moćni ljudi, bankari, političari, tehnokrati i birokracija, takozvani stupovi društva, a s druge siromašni, gladni, goli, obespravljeni…  

  – Moj osobni život prolazio je kroz uspone i padove. Kao obrtnica koja vodi likovne i kiparske tečajeve dosta sam dramatično osjetila ekonomsku krizu, pa sam trenutačno u fazi kad intenzivno promišljam svakodnevicu. Mislim da sam socijalno osjetljiva i uvijek se identificiram sa siromašnima i potlačenima. Njihova me sudbina pogađa i vjerujem da se to osjeća, tako su moje slike i emotivno obojene – kaže autorica koja preuzima ulogu savjesti društva i klasičnim slikarskim postupkom prikazuje njegove paradokse i nepravde. 


   Dijana Lukić rođena je u Rijeci 1970. godine. Likovnu kulturu diplomirala je 1994. i od tada aktivno radi kao likovni pedagog, a paralelno se bavi slikarstvom, pretežno slikajući portrete i grupe ljudi u socijalnom kontekstu. Njena izložba bit će otvorena do sredine travnja.