Fotoklub Rijeka

Izložba “Čovjek”: Galerija Principij postala epicentar sjajne fotografije

Valentina Botica

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Od 818 pristiglih fotografija, odabrano je 111 najimpresivnijih koje su predstavljene na izložbi



Galerija Principij u petak je postala epicentar sjajne fotografije. Program je omogućio posjetiteljima da uživaju u umjetnosti i kreativnosti na različite načine.


Zidove je obogatilo 111 fotografija provedenog natječaja, a znatiželjnici su sudjelovali u radionici DLAN u sklopu koje su mogli otisnuti svoje dlanove fotografskim analognim postupcima, stvarajući osobne umjetničke radove.


Foto galerija: Izložba Čovjek 2024. u Galeriji Principij Foto: Ana Križanec


Najveći trenutak večeri bio je službeno otvorenje Međunarodne izložbe »Čovjek«/ »Man 2024« za koju je proveden natječaj.




Na njemu su sudjelovali autori iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Nizozemske, Njemačke, Italije i Južnoafričke Republike, prikazujući širok spektar umjetničkih perspektiva.



Od 818 pristiglih fotografija, odabrano je 111 najimpresivnijih koje su predstavljene na izložbi.


Najboljim radovima dodijeljene su nagrade, diplome i pohvale. Predsjednik Fotokluba Borislav Božić osobno je bio selektor natječaja, a prvu nagradu »Đoko Milekić« dodijelio je Ivani Pavlović za fotografiju »Pradjed Franjo«.



Zanimljivo, iako je tema natječaja bila čovjek, na ovoj fotografiji čovjeka nema, ali se vidi i osjeća njegova srž i dubina.


Tri ravnopravne diplome, što je sljedeća kategorija, dodijeljene su Damiru Borasu za fotografiju »Život« (BiH), Sadiki Bajutti za fotografiju »Vremenska crta« i Dijani Galjanić za fotografiju »Žena stvara život«.



Pohvale su dobili Tina Kovač (»Iz daljine«), Biserka Dunić (»Bez riječi«), Thea Pavlin (»Izložba o čovjeku 2«), Liliana Resnick (»Razgovor«), Dario Apostoli (»Muhlemattstrasse 33 Pills«), Gugulethu Ndlalani (»Belonging, blinded choices«), Mpimelelo Buthelezi (»2 ukhuzihlukanisa isolation photography 05«), Dušan Živkić (»Feeding«) i Željko Novaković (»Pogled«).



Dodijeljena je i posebna Povelja Fotokluba Rijeka Krešimiru Paviću, autoru zaslužnom za sveukupni doprinos razvoju i promociji riječke fotografije.


Također, priznanje je dodijeljeno Stanislavu Belički za iznimnu materijalnu potporu radu Kluba.


Foto Ana Križanec


Uz umjetnički doživljaj, posjetiteljima je bila ponuđena topla dobrodošlica uz čaj i kuhano vino, stvarajući ugodnu atmosferu koja je obogatila njihovo iskustvo Noći muzeja u Galeriji Principij.