Ekotehnologijom do spasa

Ivan Midžić izlaže u Galeriji VN. Radovi su napravljeni ekotehnologijom – od drva i špage

Edita Burburan

U 23 suvremene tehnološke naprave rađene u drvu i špagi, umjetnik, uvjeren da nas jedino ekotehnologija može spasiti, zaokupljen je ekološkom porukom



ZAGREB – Umjetnik Ivan Midžić izložio je svoje radove okupljene pod nazivom »Eko tehnologija – Posveta kargo kultovima« u prostoru Galerije VN u Zagrebu. U 23 suvremene tehnološke naprave rađene u drvu i špagi, umjetnik je zaokupljen ekološkom porukom.
– Smatram da nas jedino nova ekotehnologija može spasiti, a ovo je moj skromni doprinos ekologiji. Kargo kultovi proizvode slične naprave da udobrovolje bogove da se vrate i donesu im cargo (teret), tako i ja pokušavam dozvati suvremene potrošačke bogove ne bi li donijeli sreću i boljitak – objašnjava Midžić.


Radovi u podskupinama tematski se bave nekadašnjom tehnologijom, energijom te ekozabavom. »EkoTv-Posveta Kargo kultovima – Homage bakama« predstavlja drveni televizor na stolu s čipkastim stolnjakom kakve su stavljale bake. Tehnologija uz nostalgičnu notu prisutna je i u radu »EkoRadio-Posveta Kargo kultovima – Homage djedovima«, koji predstavlja drveni radio nalik na stare radioprijemnike, takozvane lampaše, na kojima su djedovi slušali vijesti i prijenose utakmica.


Neki se radovi bave energijom, kao što je »EkoGenerator – Posveta Kargo kultovima«, »EkoMotor – Posveta Kargo kultovima«, »EkoBaterija – Posveta Kargo kultovima«, »EkoPunjač – posveta Kargo kultovima«, samo što oni proizvode, troše i skladište umjetničku energiju, energiju umjetnika. Uz njih su i EkoMobiteli i EkoSmartPhoni bez kojih je suvremeni život nezamisliv.




Na izložbi se umjetnik osvrnuo i na ekozabavu radom »EkoPopPinball – Posveta Kargo kultovima«. To je drveni fliper na kojem se može igrati. Na ekotelevizorima, flat ekranima obješenima na zidu, iznosi i svoje stavove u odnosu religije i ideologije, u vezi s razvojem umjetne inteligencije, te ironizira senzacionalizam i manipulaciju u vijestima oko ekoloških problema.


Na jednom televizoru može se pročitati kako je kršćanstvo, ovisno o pogledu, evoluiralo ili devoluiralo u komunizam, na drugom da je inteligencija analogna pa stoga ni digitalizacija ne može u tom smislu pomoći.


Umjetnik uskoro najavljuje i svoju novu izložbu koncepta s idejom »povuci liniju«, koja će sadržavati brojne radove »neumjetnika« kao njegov napad, odgovor na kulturni elitizam.


Problem nastao u prošlosti


U »Posveti kargo kultovima« Midžić postavlja poveznicu s manje tehnološki razvijenijim kulturama da bi ukazao na iznenađujuće sličnosti.


– Način na koji oni oblikuju drvene replike zapadnjačke tehnologije u nadi da će dobiti više tereta od modernih bogova podsjeća nas na naše vlastito pop-kulturno obožavanje visokotehnoloških naprava i modernih pop-bogova. Također želim ukazati na ekološku komponentu, kako je promjena okoliša i ekološki problem nastao davno u prošlosti kada je čovjek pripitomio prvu životinju i zasadio prvu biljku, te tako počeo mijenjati okoliš – kaže Midžić.