NOVI VINODOLSKI

Ivan Balažević u galeriji Turnac: Crtanje je poput pisanja dnevnika

Ante Peričić

Otvorena je retrospektivna izložba crteža ovog akademskog slikara i grafičara



NOVI VINODOLSKI – Na često pitanje kako je i kada počeo, slikar Ivan Balažević odgovara: »Slikam oduvijek!« U Gradskoj galeriji Turnac u Novom Vinodolskom otvorena je retrospektivna izložba crteža ovog akademskog slikara i grafičara. Izložbe 27. izložbene godine Gradske galerije Turnac, koja djeluje u sklopu Narodnog muzeja i galerije, ove su godine suočene s mnogim izazovima, baš kao i većina kulturnih institucija.


Unatoč tome, s maskama na licu, držeći preporučeni razmak, posjetitelji su imali priliku zastati i zamisliti se pred dosad neizlaganim djelima našeg istaknutog autora, za kojega je crtanje poput pisanja dnevnika – osobnog i likovnog, te njime bilježi kako neprolaznost trenutka, tako i važnost susreta.


Dok su posjetitelji kružili galerijom, Balažević je istaknuo kako »nije poanta u tome da počnete crtež/sliku i radite je do završetka, već je poanta biti okružen likovnim bilješkama i poticajima koji te u svakom trenu mogu nagnati na nastavak – stoga, nije najvažniji završetak, nego proces nastajanja u kojem i djelo i ja i rastemo i padamo«.




Ova je izložba nastavak ljetnog programa koji je, nažalost, zbog cijele situacije reduciran na četiri izložbe. Izložba slika dvaju slovenskih izlagača odgođena je za sljedeću ljetnu sezonu. Balaževićeve crteže, nastale u periodu od 1974. naovamo, moći će se razgledati svakodnevno, sve do 31. srpnja.