Izložba u Galeriji Eugen K.

Hommage Tonku Maroeviću u Brseču

Kim Cuculić

Tonko Maroević

Tonko Maroević

Ideja o tiskanju grafičke mape nastala je na inicijativu Bože Biškupića, koji je želio odati počast nedavno preminulom akademiku Tonku Maroeviću



BRSEČ – Izložba grafika iz grafičke mape »Hommage Tonku Maroeviću« može se razgledati do 26. rujna u Galeriji Eugen K. u Brseču, u organizaciji Udruge »Jenio Sisolski«. Kako ovim povodom podsjeća Maja S. Franković, grafičko-pjesnička mapa tiskana je uz »Sonetni vijenac« Luka Paljetka posvećenog preminulom Tonku Maroeviću, u ediciji Vid koju je osnovao, uređuje i grafički oblikuje Božo Biškupić. Ovo bibliofilsko izdanje Zbirke Biškupić objavljeno je u Zagrebu 2020. godine. Mapa je tiskana u 57 primjeraka i u njoj sudjeluje 33 umjetnika svojim djelima.



– Ideja o tiskanju grafičke mape nastala je na inicijativu Bože Biškupića, koji je želio odati počast nedavno preminulom akademiku Tonku Maroeviću, neposredno pred njegov 79. rođendan koji nije dočekao. Pozvao je i Tonkova prijatelja, akademika Luku Paljetka, da se pridruži svojim stihovima ovom izdanju. Valja reći da su brojni umjetnici surađivali s Tonkom Maroevićem i s velikim su entuzijazmom pristupili inicijativi. Maroević je bio izuzetno pristupačan i tolerantan čovjek, erudit i velik poznavatelj likovnih umjetnosti i suvremenih umjetnika. Često se družio s likovnjacima, a za svoje usluge pisanja predgovora u katalozima, otvaranja izložbi ili pisanja tekstova za monografije umjetnicima nije htio naplatiti honorar. Osjećali smo da je sve to radio prijateljski, iznimno profesionalno, kao kolega kolegama. Mnogi smo mu zahvalni na izvrsnim nadahnutim tekstovima.


Umjetnici


Umjetnici koji sudjeluju s radovima u mapi su: Nevenka Arbanas, Ena Bajuk, Biserka Baretić, Tomislav Buntak, Maja S. Franković, Kažimir Hraste, Josip Ivanović, Zlatko Keser, Jure Kokeza, Igor Konjušak, Željko Lapuh, Tihomir Lončar, Matko Mijić, Zoltan Novak, Frane Paro, Lukša Peko, Dimitrije Popović, Zdenka Pozaić, Ivo Prančić, Davorin Radić, Siniša Reberski, Tin Samaržija, Miran Šabić, Robert Šimrak, Ivica Šiško, Josip Škerlj, Matko Trebotić, Munir Vejzović, Zlatan Vrkljan, Josip Zanki i Marko Živković.



 


Grafička mapa sastoji se od 33 rada, 31 grafike, jednog akvarela, slikara Dine Trtovca i jedne print fotografije Ivana Posavca. Grafike su izrađene u raznim tehnikama, no ipak prevladavaju tehnike dubokog tiska: suhe igle, bakropisa, akvatinte, reservagea i Hayter tehnike te linoreza i drvoreza. Tema je bila određena posvetom Tonku Maroeviću, iako su se umjetnici vrlo slobodno odnosili prema njoj. Neki su odgovorili asocijacijama na mjesto rođenja Tonka Maroevića, Starom Gradu na Hvaru, ili poveznicama uz more, Sunce i Mjesec. Grafike su otisnute na Akademiji likovnih umjetosti u Zagrebu i ateljeima umjetnika. »Sonetni vijenac« Luka Paljetka otisnut je u tiskari »Printera« u Svetoj Nedelji – osvrnula se u predgovoru kataloga Maja S. Franković.