HDLU

Godišnja nagrada riječkoj izložbi Hane Miletić

Davor Mandić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Proglašeni laureati i najava dodjele nagrada HDLU-a



Hrvatsko društvo likovnih umjetnika dodijelilo je godišnju nagradu za najbolju izložbu izložbi Hane Miletić »Komadi« u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka.


Nagradu za životno djelo dobio je Goran Trbuljak, za mladog umjetnika nagrađen je Domagoj Rogina, a za doprinos likovnoj umjetnosti Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.


Svečana dodjela nagrada i izložba laureata za postignuća u 2022. godini dogodit će se 27. ožujka u galeriji Bačva Doma hrvatskih likovnih umjetnika u 19 sati.




Samostalna izložba Hane Miletić bila je postavljena u MMSU-u od 8. srpnja do 2. listopada 2022. godine i bila je prva velika samostalna institucionalna izložba ove umjetnice u Hrvatskoj. Izložbu »Komadi« kurirala je Branka Benčić, ravnateljica MMSU-a, a donijela je pregled recentnih radova Hane Miletić, neke nove i neke postojeće radove.


Kako je stajalo u opisu izložbe, ona je bila zamišljena da se razvija u dijalogu s izložbenim prostorom i kontekstom koji ga okružuje, uzimajući u obzir njegovu prošlost i sadašnjost, prvotnu namjenu i naknadnu prenamjenu, a formirala se kao site specific i context specific intervencija umjetnice.


– Hana Miletić u svojem se radu bavi različitim medijima i materijalima, kao središnjim i pomoćnim sredstvima, fotografijom, tkaninom i tkanjem, objektom, instalacijom, a radovima ukazuje na kontekste upisane u individualne i društvene procese umjetničke proizvodnje.


Koristeći proces tkanja i tkaninu kao središnji materijal, ove mekane i lagane strukture mjesta su bilježenja i upisivanja različitih stanja, odnosa i pogleda, poput krhkosti, fragilnosti, prekarnosti, odnosa prema vremenu, prolaznosti, nedostajanja, stvaraju osjećaje i atmosferu taktilnosti i materijalnosti, čuvanja i popravljanja, nadomještanja, nestajanja i ponovnog sastavljanja – materijala, povijesti i priča.


Tekstilnim radovima poput velikog tepiha »RAD« (2019.), koji je nastao u suradnji s tvornicom Regeneracija iz Zaboka, ili instalacije »Materijal« (Arena, Pula, 2020.), Hana Miletić nastavlja potragu za proizvođačima i mjestima proizvodnje skoro potpuno propale ili iščezle tekstilne industrije u Hrvatskoj.


Umjetnica je tijekom boravka na rezidenciji Kamov istraživala i riječku tekstilnu industriju pa tako u suradnji s Rio Biz d.o.o. nastaje i njezina nova prostorna instalacija sastavljena od krojačkog otpada – pisalo je u tekstu koji je pratio izložbu.