Riječka umjetnica

Georgette Yvette Ponté u Lošinjskom muzeju: Izložbu “Pregažena” pratio performans “Geneza”

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Izložba "Pregažena" bit će otvorena do 15. travnja



Likovnom izložbom s performansom, ujedno i iznošenjem svojega stava o položaju žena u suvremenom društvu, publici u Lošinjskom muzeju predstavila se Georgette Yvette Ponte, riječka umjetnica francusko-hrvatskog porijekla.


Pod nazivom “Pregažena”, pri čemu su posljednja četiri slova, “žena”, posebno istaknuta u vizualnom identitetu izložbe, obuhvaćeni su akrili na platnu velikih formata (i jedan kiparski rad, torzo od poliesterske smole), na kojima su prikazani ženski aktovi, torza kao kritika odnosa prema istovremeno krhkom i snažnom spolu, na što je ukazala kustosica Martinela Mužić prigodom otvaranja izložbe.


Povodom otvaranja nove izložbene sezone u galeriji “Fritzi” u matičnoj zgradi Lošinjskog muzeja, okupljene posjetitelje pozdravila je i ravnateljica te ustanove Zrinka Ettinger Starčić, dok se autorica publici izravno obratila slikarsko-plesnim performansom “Geneza” uz glazbu Azura Jahića, a nakon svečanog otvaranja i u pojedinačnim razgovorima s posjetiteljima.




Izložba “Pregažena” bit će otvorena do 15. travnja.


Rođena 1983. godine u Nici, Ponte je od djetinjstva stanovnica Rijeke, 2014. godine je diplomirala kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Peruška Bogdanića, a nagrađivana je i za slikarske i kiparske, pa i fotografske radove.