Najava

Galerija Filodrammatica: “The Aim” Marka Tadića kao apstraktni arhiv

Davor Mandić

U prostor Filodrammatice aplicirat će se razni narativi



RIJEKA – Udruga Drugo more poziva na otvorenje izložbe »The Aim« Marka Tadića u Galeriji Filodrammatica u četvrtak 7. rujna u 20 sati. Kako se kaže u najavi, »The Aim« je umjetnički rad percipiran kao apstraktni arhiv, koji više o sebi progovara kroz cjelinu nego kroz pojedine elemente, reciklirajući radne materijale, postamente i druge izlagačke aparate koji se nalaze u arhivu galerije.


– Izložbeni prostor Filodrammatice tako postaje poligon unutar kojeg se apliciraju razni narativi kroz medije crteža, slike i skulpture unutar ambijentalne instalacije. U narativnu pozadinu izložbe Tadić ugrađuje urbanističke sisteme u otkrivanju, spajanje prirodnih procesa rasta s procesima razvoja gradova, estetiku koja prati funkciju, prirodu koja nameće logiku zajedničkog življenja i ekološki optimizam u organizmu/mehanizmu grada.


Referirajući se na ogroman problem akumulacije umjetničkih displaya koji se nakon završene izložbe ili bacaju ili spremaju bez buduće perspektive, Tadić kroz postav izložbe izražava jednostavnu potrebu za recikliranjem postamenata i izlagačkih aparata, i njihovog dovođenja u trajniju funkciju kroz kreativni proces – kaže se u najavi izložbe, uz napomenu da je izložbu moguće posjetiti do 28. rujna u radnom vremenu galerije od ponedjeljka do petka, od 11 do 13 i od 16 do 20 sati te subotom od 16 do 20 sati. Ulaz je slobodan.




Marko Tadić (Sisak, 1979.) studirao je slikarstvo na Accademia di Belle Arti u Firenci. Njegova umjetnička praksa obuhvaća crtež, instalaciju i animaciju.