"Plimna (si)(e)mpatija"

Galerija Filodrammatica najavljuje izložbu slovenske umjetnice Robertine Šebjanič

Kim Cuculić

Audiovizualna instalacija Robertine Šebjanič / Foto MIHA GODEC

Audiovizualna instalacija Robertine Šebjanič / Foto MIHA GODEC

Na izložbi će biti predstavljena instalacija »Echinoidea Future - Adriatic Sensing« koja u Rijeku stiže nakon što je rujnu prošle godine bila premijerno izložena u Linzu na festivalu Ars Electronica



 


 


RIJEKA – Ovog četvrtka, 26. siječnja, u 19 sati u Galeriji Filodrammatica održat će se otvorenje izložbe »Plimna (si)(e)mpatija« međunarodno priznate slovenske umjetnice Robertine Šebjanič, koja u organizaciji udruge Drugo more ostaje otvorena do 17. veljače. Na izložbi će biti predstavljena instalacija »Echinoidea Future – Adriatic Sensing« koja u Rijeku stiže nakon što je rujnu prošle godine bila premijerno izložena u Linzu na festivalu Ars Electronica, najvećem festivalu novomedijske umjetnosti u Europi i jednom od najprestižnijih u svijetu.




Audiovizualna instalacija problematizira trenutačne uvjete u okolišu morskih ježinaca, koji bilježi drastično smanjenje razine kisika zbog otpadnih tvari koje čovjek ispušta u more. Istraživanje za umjetnički rad provedeno je u obalnom području južnog Jadrana, u okviru rezidencije The Zero Pollution Adriatic koju je pokrenuo UR Institut iz Dubrovnika u sklopu projekta STARTS4Water.


Također, iznimno na dan otvorenja, bit će u velikoj dvorani Filodrammatice izložena i autoričina instalacija »Atlantic Tales: Selachophilia: Cetorhinus maximus – Limaria hians«, audiovizualna pripovijest ispjevana u tradicionalnom irskom sean-nós stilu.