'Izvorno svjetlo'

Galerija Događanja bilježi 40 godina rada: Izložba mlade autorice Tamare Galović

Kim Cuculić

Rad Tamare Galović

Rad Tamare Galović

Godine 1981. osnovana je Galerija Događanja u sklopu Doma kulture na Peščenici. Od svojih početaka bila je pokretač novih ideja



ZAGREB – Zagrebačka Galerija Događanja ove godine, 2021., bilježi 40 godina djelovanja. Izložba »Izvorno svjetlo« mlade autorice Tamare Galović otvara jubilarni program kojime će Galerija obilježiti godišnjicu, ali i pokazati suvremeno lice i duh galerije danas. Izložba će biti otvorena 26. veljače, a moći će se pogledati do 19. ožujka.



– Objekti – slike Tamare Galović nastaju kao meditacija o svjetlosti, refleksiji i praznini. Svjetlo autorica tumači kao preduvjet, nulti ili konačni stupanj svijesti. Njezin pročišćeni izraz, lišen znaka, ali ne i značenja, u promatraču provocira svojevrsnu meditaciju, umirenje, usidrenje koje upravo varijabilnostima svjetlosti u identičnim motivima daje uvijek drugu sliku, to jest drugo refleksivno polje – piše u najavi izložbe. Davne 1981. godine osnovana je Galerija Događanja u sklopu Doma kulture na Peščenici. Od svojih početaka galerija je bila vezana za aktualnu scenu i vrijeme, bila je svojevrsni pokretač novih ideja. Tih ranih osamdesetih godina postala je jedan od najvibrantnijih i najposjećivanijih galerijskih prostora u gradu. Osim izložbi pokrenula je razna istraživanja, akcije i događanja. Ostvarila je niz suradnji s radnim organizacijama, bavila se kulturom u zajednici, a sve s ciljem približavanja kulture i suvremene umjetnosti običnim građanima i radnicima. U bogatom razdoblju 80-ih godina dvadesetog stoljeća Galerija Događanja ostavila je važan pečat na kulturnoj karti grada Zagreba. Galerija je danas mjesto koje okuplja autore mlađe i srednje generacije koji svojim radom i idejama pripadaju suvremenom likovnom stvaralaštvu.


Izložba Tamare Galović otvara se 26. veljače u 19 sati uz propisane epidemiološke mjere, a moći će se pogledati do 19. ožujka radnim danima od 10 do 21 sat te subotom od 10 do 14 sati. Program Galerije Događanja realizira se uz potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija.