Gradski muzej Senj

Fotoizložba “Moć muzeja” podsjetila Senjane na bogat muzejski fundus

Dorotea Prpić

Muzejskim predmetima i izložbama kao čimbenicima turističke ponude Gradski muzej Senj uspješno se priključuje međunarodnoj muzejskoj zajednici, doprinoseći izgradnji zajedničke vizije budućnosti muzeja – zaključila je ravnateljica Gradskog muzeja Senj Blaženka Ljubović na otvorenju izložbe



SENJ – Prigodnom fotoizložbom na temu »Moć muzeja« Gradski muzej Senj tradicionalno se pridružio i ovogodišnjoj manifestaciji obilježavanja Međunarodnog dana muzeja.


– Poziv ICOM-a na organiziranje aktivnosti za Međunarodni dan muzeja potiče nas da budemo u sinergiji s brojnim muzejima svijeta, ukazujući na ulogu muzeja u razvoju društva. Muzeji imaju moć transformacije svijeta oko nas. Oni su posebna mjesta za otkrivanje i podučavanje o našoj prošlosti te otvaraju naš um novim idejama – to su dva bitna koraka u izgradnji bolje budućnosti – rekla je u okviru programa obilježavanja Međunarodnog dana muzeja ravnateljica Gradskog muzeja Senj Blaženka Ljubović.


Dodala je i da je globalna zdravstvena kriza prouzročena pandemijom bolesti COVID-19 blokirala gospodarstvo te je utjecala na socijalnu, obrazovnu, ali i druge sfere života, međutim, usprkos svemu što se dogodilo, muzeji ne odustaju.


Ključna uloga




– Dok služe kao svjedoci prošlosti i čuvari blaga čovječanstva za buduće generacije, muzeji imaju ključnu ulogu kroz obrazovanje i demokratizaciju kulture. Pritom se propituje uloga suvremenog muzeja kao agenta pozitivnih promjena u kontekstu problema koji oslikavaju ovo naše doba, a ovogodišnja tema Gradskog muzeja za Međunarodni dan muzeja je »Moć Gradskog muzeja Senj u zajednici«. Ovom izložbom Gradski muzej Senj, nakon gotovo dvije godine pandemije, uživo komunicira s javnošću te predstavlja muzejske zbirke s naglaskom na dobrobit i edukaciju lokalne zajednice koja uvijek sa zanimanjem prati njegove aktivnosti – dodala je ravnateljica i zajedno s kustosima senjskog muzeja Anom Vukelić Biondić i Vedranom Tomljanovićem predstavila bogatstvo zbirki u senjskom Muzeju – Arheološku i hidroarheološku zbirku, Etnografsku zbirku Bunjevaca, Kulturno-povijesnu zbirku, Numizmatičku zbirku, Prirodoslovnu zbirku Velebit, Umjetničku zbirku, Zbirku arhivalija, Zbirku fotografija, razglednica i dopisnica, Zbirku kamenih spomenika – srednji i novi vijek te Zbirku oružja i vojne opreme. Time su lokalnu zajednicu podsjetili na bogat muzejski fundus i na taj način ukazali na važnost Muzeja u zajednici i njegov doprinos poticanju društveno-kulturnog napretka.


Ovom izložbom obilježena je i 60. godišnjica osnutka i djelovanja Gradskog muzeja Senj, osnovanog 7. svibnja 1962. godine. Senjski muzej sve to vrijeme svjedoči i potvrđuje ulogu zbog koje je osnovan, a to su skupljanje, čuvanje i istraživanje civilizacijskih, kulturnih i prirodnih dobara, njihova stručna i znanstvena obrada i sistematizacija u zbirke te trajna zaštita muzejske građe, dokumentacije, lokaliteta i nalazišta, kao i njihovo neposredno i posredno predočavanje javnosti putem stalnih i povremenih izložaba i objavljivanje podataka i spoznaja o muzejskoj građi i muzejskoj dokumentaciji putem stručnih, znanstvenih i drugih obavijesnih sredstava. Zato je Muzej danas kompleksna ustanova s nizom zbirki-izložbi koje svjedoče o bogatoj kulturno-povijesnoj i prirodnoj baštini grada Senja.


Promocija baštine


– Ovom izložbom želimo prikazati fundus muzejskih zbirki i ulogu Muzeja u promociji kulturno-povijesne baštine Senja i njegov doprinos u izgradnji i očuvanju identiteta zajednice u kojoj djeluje. Također želimo dati odgovor na pitanje je li naš muzej tijekom svih ovih godina djelovanja, zahvaljujući ljudima koji su ga vodili i u njemu djelovali, uspješno obavio svoju kulturnu, znanstvenu, edukativnu i promidžbenu zadaću i dao doprinos razvoju muzejsko-galerijske i arhivsko-konzervatorske djelatnosti u Senju. O tome nam najbolje govori muzejska arhiva i fotodokumentacija pokretne i nepokretne kulturno-povijesne baštine Senja te njihova dosadašnja prezentacija putem izložbi i stručnih radova. Muzejskim predmetima i izložbama kao čimbenicima turističke ponude Gradski muzej Senj uspješno se priključuje međunarodnoj muzejskoj zajednici, doprinoseći izgradnji zajedničke vizije budućnosti muzeja te čineći most za razumijevanje i povezivanje ljudi i kultura diljem svijeta – zaključila je ravnateljica Blaženka Ljubović na otvorenju izložbe koju je otvorio pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Senja Jure Tomljanović, a otvorenju su uz građane prisustvovali i učenici 2.a razreda senjske osnovne škole sa svojom učiteljicom Melitom Marenić.