Jedinstveni koncept

FOTOGRAFSKI NATJEČAJ Otvoren 10. salon crno-bijele fotografije “100+1”

Ervin Pavleković

Grand Prix za Damira Borčića

Grand Prix za Damira Borčića

Kroz kontraste, tonove i pažljivo birane kompozicije, ovi radovi transcendiraju svakodnevnu stvarnost, pozivajući promatrača da uroni u svijet jedinstvene estetike crno-bijele fotografije, kaže selektorica Jelena Blagović o radovima



 


RIJEKA  Nastavljajući tradiciju salona crno-bijele fotografije »100+1« ove se godine održalo i njegovo jubilarno 10. izdanje u organizaciji Fotokluba Color, a brojne crno-bijele fotografije koje se izdvajaju po konceptu i po visokim estetskim kriterijima popunile su prostor Centra tehničke kulture.


Glavna nagrada, odnosno Grand Prix »Fernando Soprano«, pripala je Damiru Borčiću iz Fotokluba Split za fotografiju pod nazivom »15 likova«. Nagrađene su i kolekcije fotografija, a prva nagrada otišla je u ruke Tvrtka Ujevića iz Fotokluba Zagreb za kolekciju »Ispovjedaonica: crkva sv. Jeronima – Rijeka, Ispovjedaonica: katedrala sSv. Terezije – Požega, Ispovjedaonica: Krčka katedrala – Krk, Ispovjedaonica: Strossmayerova katedrala – Đakovo«. Druga je nagrada pripala Mići Samardžiji iz Fotokluba Knin za kolekciju »Wired people 1., 2.,3.,4.«, dok je treća nagrada pripala Faniti Barčot-Nikolac iz Fotokluba Color za kolekciju »Rastanci 1, Rastanci 2, Usudi se«.


Brojne prijave




Pohvaljene su i kolekcije »Mister M., Mr Z., Mister A., Mister F.« Boštjana Nafija iz Fotokluba Ljubljana, kolekcija »Odraz, Let, Priprema« Sonje Diklić iz Fotokluba Color te »Knjige, Čitaj, Stranice« Vlaste Štalekar iz Fotokluba Zagreb.


U kategoriji pojedinačnih fotografija Vladimir Matejić iz Kragujevca nagrađen je prvom nagradom za djelo »The bravest boy«, Nives Papandopulo iz Matulja, odnosno Rukavca, drugom nagradom za djelo »Varijacije« te Milan Marković iz Valjeva trećom nagradom za fotografiju »Fudbal«, dok su pohvaljeni i Đorđe Vukadinović iz Čačka za rad »Radost«, Kristina Matijaš iz Siska i Fotokluba Zagreb za fotografiju »S okusom mora i soli«, Slavko Matejčić iz Fotokluba Crikvenica za fotografiju »Slučajni izbor«, Joško Stipanović iz Fotokluba Split za djelo »Siesta«, Mirjana Jovanović iz Valjeva za djelo »Street« te Valentina Bunić iz Fotokluba Rijeka i Fotokluba Zagreb za djelo »The nuke«.


S otvorenja izložbe / Foto SERGEJ DRECHSLER


Kako je kazao predsjednik Fotokluba Color Ivica Nikolac, ove se godine na natječaj, koji je najveći do sada, prijavilo rekordnih 125 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Srbije te čak iz Lihtenštajna, sa 750 fotografija, koje je potom pažljivo selektirala mag. art. Jelena Blagović, izv. prof. art. s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.


Transcendiranje stvarnosti


U svojoj pismenoj noti selektorica je naglasila važnost fotoklubova općenito jer, kako kaže»iznimno su važni za očuvanje, razvoj i promociju fotografije kao medija jer kroz zajedništvo i dijeljenje znanja putem redovitih sastanaka, izložbi, radionica i događanja, članovi unaprjeđuju tehničke vještine i autorski izraz,te međusobno dijele znanje, pružaju podršku i konstruktivnu kritiku, što doprinosi osobnom i umjetničkom razvoju svakog člana.« S obzirom na to da se radi o slobodnoj temi fotografije, pojašnjava kako je odabrala radove koji se izdvajaju po svojoj originalnosti, autorskom promišljanju, no i subjektivnom dojmu koji ostavljaju na nju samu.


– Selekciji sam pristupila s velikom odgovornošću, a pojedine fotografije i kolekcije odmah su zadržale moju pažnju, potaknule me na razmišljanje ili izazvale snažnu emociju. U odabranim radovima prepoznala sam suptilne procese promišljanja, primjećivanja, stvaranja i izražavanja. Kroz kontraste, tonove i pažljivo birane kompozicije, ovi radovi transcendiraju svakodnevnu stvarnost, pozivajući promatrača da uroni u svijet jedinstvene estetike crno-bijele fotografije, ističe Blagović.