Instalacije i radovi

FOTO U riječkom MMSU otvorene izložbe Hane Miletić i Božidara Rašice: “Komadi” i “Zabava pjesnika”

Ervin Pavleković

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

prva samostalna izložba Hane Miletić, "Komadi", koja donosi instalacije u tekstilu, dok je "Zabava pjesnika: Božidar Rašica" tematsko-studijska izložba.



U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti danas su otvorene dvije izložbe – prva samostalna izložba Hane Miletić, “Komadi”, koja donosi instalacije u tekstilu s mogućnošću raznih asocijacija te tematsko-studijska izložba “Zabava pjesnika: Božidar Rašica” koja donosi četrdesetak radova u povodu autorove 110. obljetnice rođenja i 30. godišnjice smrti.


Foto galerija: U MMSU otvorene izložbe Hane Miletić i Božidara Rašice Foto: Mateo Levak


Izložba “Komadi” Hane Miletić sadrži novije i stare radove, tekstilne instalacije u različitim medijima i formatima koje prizivaju širok raspon asocijacija vezanih za nastajanje samog objekta, odnosno predmeta o kojem se radi.





Asocijacije tako uključuju one vezane za samu proizvodnju i za proces izrade, što uključuje način izrade, tkanje, materijal, krhkost građe, zatim ženski ručni rad, mekanu reprodukciju i prevođenje.



Sama izložba svojevrsna je umjetnička intervencija, “site specific” i “context specific”, koja u obzir uzima prostor u kojem se nalazi kao i njegov širi kontekst, prošlost i sadašnjost.


Tkanje povijesti i priča


Kao i na njezinim prethodnim izložbama, u kojima autorica traga za proizvodnjom u Hrvatskoj, proizvođačima, mjestima i propalom industrijom, tako i ovom izložbom želi ukazati na kontekste upisane u individualne i društvene procese umjetničke proizvodnje.



U radovima Hane Miletić naziru se razne ideje, brige, čuvanja i popravljanja, nadomještanja i rekonstrukcije, nestajanja i ponovnog sastavljanja, dakle, labave veze kao tkanje materijala, no i kao tkanje povijesti i priča.



Riječima kustosice i ravnateljice MMSU-a Branke Benčić, “u Haninim tekstilnim rekonfiguracijama radi se o lomovima u fizičkim i društvenim prostorima koje nastanjujemo te koji nas okružuju, a mjesta su različitih transakcija u koje smo svakodnevno posredno ili neposredno uronjeni.



Izloženi radovi upućuju nas da ih sagledamo u širem kontekstu koji obuhvaća procese izrade te razmišljanja i osjećaje koje prizivaju različite tekstilne tehnike.



Takvom odlukom umjetnica ujedno pokušava preispitati sve nemilosrdniju produktivnu logiku i ubrzani ritam društva današnjice”.


Foto Mateo Levak


Likovni umjetnik, arhitekt i scenograf Božidar Rašica svoju je posvetu dobio izložbom “Zabava pjesnika: Božidar Rašica” koja je priređena iz muzejskoga fundusa, točnije specijalizirane Zbirke “Božidar Rašica” u povodu njegove 110. obljetnice rođenja i 30. obljetnice smrti, a riječ je o dvojnoj tematsko-studijskoj izložbi koja donosi četrdesetak uglavnom neizlaganih radova različitih tehnika koji pokazuju autorov značaj i ingenioznost.



Izložba je zamišljena kao dvojna – čine je postavi “Horizonti” i “Kamenolom”. Prvi je postav, “Horizonti”, komparativnog karaktera te okuplja autorove apstraktne i istarske motive, dok je drugi postav, “Kamenolom”, likovno-dokumentarnog karaktera te uključuje slike s crtežima koji su im prethodili, a posvećen je autorovu omiljenom toponimu, kamenolomu u Vrsaru.



Rašičina izložba donosi četrdesetak radova u različitim tehnikama, od pastela, flomastera, gvaša, tempere, koji su nastali od pedesetih do osamdesetih godina dvadesetoga stoljeća.



Sama izložba slijedi dvojni karakter svojstven autorovu likovnom djelovanju – između tradicije i eksperimenta, formalizma i inovativnih rješenja, prikazujući tako radove poput klasičnih pejzaža kojima se bavio tijekom čitava života, sve do radove koji su bliski EXAT-u 51.



Radovi koji su podsjetnik na dugotrajnu slikarsku tradiciju vezanu za more i priobalje postavljeni su ambijentalno te slijede autorova scenografska rješenja, odnosno afirmaciju kolorističkih odnosa onkraj neutralne palete koja služi potenciranju plošnosti i ritmiziranju ploha, s bojom kao aktivnim sudionikom prikaza.


Strast prema mediteranskim motivima


Kako je istaknula kustosica Ksenija Orelj, izložba je ponudila presjek njegovih radova.



– Htjeli smo napraviti nešto drukčije, u smislu postava koji nije klasičan, pa tako radove ne nižemo na zidu, nego zauzimamo središnji prostor s panelima, čime asociramo na njegova scenografska rješenja.



S obzirom na to da je bio polivalentan umjetnik i često mu se jedno područje preslikavalo na ono drugo, scenografija i likovni rad su vezani, iako ne direktno.



Bilo nam je zanimljivo ponuditi komparativni pristup i uzeti neke teme, tako da je prva tema “Horizonti” koju sagledavamo dosta široko, kao horizontala u kompoziciji, ali i kao doslovan prikaz horizonta unutar primorskog pejzaža.



Činilo nam se dobro da spojimo figurativne i apstraktne radove koji se pokazuju srodnim kroz te poveznice horizontalnih elemenata, pojasnila je Orelj naglašavajući njegovu strast prema mediteranskim motivima.



Izložba Hane Miletić “Komadi” bit će otvorena do 2. listopada, a “Zabava pjesnika: Božidar Rašica” bit će otvorena do 17. rujna ove godine.


Potonja izložba, “Zabava pjesnika: Božidar Rašica”, zamišljena je kao dvojna, s izmjenjivim postavom tijekom tri mjeseca trajanja, pa će tako postav “Horizonti” biti izložen od 8. srpnja do 13. kolovoza, dok će postav “Kamenolom” biti izložen od 18. kolovoza do 17. rujna.