"Pogled sa šufita"

FOTO Refleksije neba i mora na horizontu. U Kloviću otvorena izložba Anite Rončević

Claudia Bošković

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Ključna je u tom smislu simbolička uloga šufita kao odlagališta predmeta, ali i arhive sjećanja i iskustava



U Galeriji Juraj Klović otvorena je izložba „Pogled sa šufita“ autorice Anite Rončević.


Selekcija izložbenih fotografija koja je nastajala u periodu od posljednjih četiri ili pet godina prikazuje vizure horizonta na kojemu se prepliću refleksije neba i mora, bilježenih sa stabilne, nepomične pozicije, iz autoričinog šufita.


Na svojevrstan način, fotografske impresije refleksivnog su karaktera; beskrajno veliki i otvoreni prostor neba i mora prostor je slobode, meditacije i nade u kojemu se autorica susreće sa samom sobom. U tom smislu je i prostor izložbe prostor slobode za vlastite projekcije potaknute promatranim izlošcima, od kojih ostatak elemenata čine fotografski rezovi cvijeća, stol s bijelim prekrivačem i crveni tepih.


Foto galerija: "Pogled sa šufita" Anite Rončević u Kloviću Foto: Ana Križanec




Ključna je u tom smislu simbolička uloga šufita kao odlagališta predmeta, ali i arhive sjećanja i iskustava čija eksterna iliti imaginarna pozicija ima ulogu pretakanja objekta pogleda u objekt transcendentalnog divljenja.


– Osim impresija, fotografije predstavljaju udivljenje Božje kreacije. Čudesni su nebo i zemlja, ponavljanje elemenata u odrazima i refleksijama koji tvore fenomenalne kompozicije i u cjelini jednu naprosto besprostornu i bezvremensku dimenziju. U fotografiji se topiš, ona te povlači sa sobom, a prirodne ljepote toliko su udivljenje i naposljetku, odraz mira, čistoće, rafiniranosti i sofisticiranosti. Obišla sam skoro cijeli svijet, ali kad se sa svoga balkona ispod potkrovlja zagledam u naš Kvarner, zapitam se gdje ima takvih ljepota koje mogu nadmašiti udivljenje ovakve autentične stvarnosti, istaknula je Rončević.


Izložbu je moguće pogledati radnim danima od 10 do 13 i 17 do 20 sati, te subotom od 10 do 13 sati.