The Aim

FOTO Marku Tadiću prekipjelo je zbog hiperprodukcije svega, složio je izložbu. Otvorena je u Filodrammatici

Valentina Botica

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

The Aim je umjetnički rad percipiran kao apstraktni arhiv, koji više o sebi progovara kroz cjelinu nego kroz pojedine elemente.



Hiperprodukcija svega, pa i materijala za izložbe, postala je svjetski problem. Zato umjetnik svoja djela kreira i izlaže s premisom recikliranja.


Foto galerija: Izložba Marka Tadića u Filodrammatici Foto: Ana Križanec


Marko Tadić umjetnik je koji je u Hrvatskoj osvojio gotovo sve važnije nagrade za područje suvremene umjetnosti, a ljubitelji upravo takve umjetnosti došli su u čevrtak u prostor Filodrammatice kako bi pogledali Tadićevu novu izložbu, The Aim.


Jasna i nedvosmislena poruka


The Aim je umjetnički rad percipiran kao apstraktni arhiv, koji više o sebi progovara kroz cjelinu nego kroz pojedine elemente.





Tadić već godinama radi s recikliranim materijalima, postamentima i izlagačkim aparatima, ali ovo je prva izložba ovog tipa, koja pri tome ima jasnu i nedvosmislenu poruku.


Ovom izložbom, Tadić želi ukazati na to da u svijetu dolazi do hiperprodukcije svega, pa tako i gomile materijala koja se koristi za izložbe.



“To postaje problem. Zato ja, gdje god dođem, izrecikliram već postojeće objekte ne bih li od njih napravio displeje za svoje radove.


I onda moj rad apliciram na te objekte – od skulptura, instalacija, ambijenta, crteža. I to sve postane jedno cjelovito umjetničko djelo”, objašnjava.


Stare fotografije i nove ideje


Radovi izloženi u Filodrammatici uglavnom su stare fotografije na koje su dodani crteži i kolaži. Kroz te stare fotografije, kaže, reciklira nove ideje, a to su vizualizacije paralelne sadašnjosti, budućnosti i prošlosti.



Na pitanje trebaju li i drugi umjetnici koristiti svoje kanale kako bi slali snažne poruke i bili angažirani, odgovara: “Smatram da bismo svi trebali biti više angažirani, a ne samo umjetnici, pogotovo sada kada vidimo da je sve otišlo predaleko”, objašnjava.


Tadić je izložbu proveo u suradnji s riječkom udrugom Drugo more, s kojima se putem i zbližio.



“Poanta nije bila da zaradim novce. Jedna od poanti je da smo sve to zajedno radili i slagali. To je taj neki moment našeg zajedništva i činjenica da smo iz tog rada nešto postigli”, kaže.



Izložbu je moguće posjetiti do 28. rujna u radnom vremenu galerije od ponedjeljka do petka, od 11 do 13 i od 16 do 20 sati te subotom od 16 do 20 sati. Ulaz je slobodan.