Posvećeno velikanima

Danas se u Meštrovićevom paviljonu otvara izložba “Hrvatska svijetu”

Davor Mandić



ZAGREB – Izložba “Hrvatska svijetu” u Meštrovićevu paviljonu otvara se danas za publiku u organizaciji Večernjeg lista. Prema najavi, izložba je to posvećena hrvatskim velikanima koji su promijenili svijet, prostire se na 1.200 četvornih metara i trajat će do 15. svibnja 2021. godine.


Izložba prezentira istaknute znanstvenike, izumitelje, književnike, umjetnike i istraživače hrvatskog porijekla, od sv. Jeronima i Marka Pola do Nikole Tesle i Milke Trnine, ukupno 38 hrvatskih velikana čije je djelovanje, prema organizatoru, imalo konkretnog utjecaja na globalnu povijest čovječanstva.


– Premda se Hrvatska može podičiti zavidnom brojkom ljudi koji su ostvarili značajne znanstvene rezultate i dosegli vrhunce umjetničkog izričaja na lokalnim i nacionalnim razinama, na izložbi “Hrvatska svijetu” odabrani su samo oni pojedinci čije je djelovanje imalo konkretnog utjecaja na globalnu povijest čovječanstva. Originalnost, vizionarstvo, široka primjena ideja i izuma bili su kriterij za odabir pojedinaca zastupljenih na izložbi. Jedinstvena nacionalna, znanstvena i kulturna ostavština koju su nam ostavili u baštinjenje predstavljena je u kustoskoj koncepciji Anite Ruso.Glavna misao vodilja izložbenog koncepta je stvaranje poveznica izumiteljske i umjetničke prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. U postavu se mogu razgledati razne umjetnine, autorski nacrti, patenti, arhivski dokumenti i videozapisi te uređaji i naprave nastale prema patentima i idejama zaslužnih pojedinaca.
– kaže se u najavi.