SLOVENSKA UMJETNICA

Izložba Zore Stančič “Marame” otvorena u Galeriji Eugen K.: Višeslojni grafički otisci

Valentina Sablić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Marama je komad tkanine koji nosi različite kulturne, vjerske ili političke konotacije, ali ispisane marame mogu funkcionirati i kao univerzalni tragovi



BRSEČ – Izložba slovenske vizualne umjetnice Zore Stančič pod naslovom »Marame« otvorena je u Galeriji Eugen K. u organizaciji umjetničke voditeljice galerije Maje Franković i Udruge Jenio Sisolski Brseč. Na otvorenju je prisustvovao načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj.


Predsjednik Udruge Bernard Franković istaknuo je kontinuitet izlaganja u galeriji Eugen K. te počašćenost što u njoj gostuje umjetnica koju kritika drži jednom od najprepoznatljivijih slovenskih grafičarki.


Zora Stančič sudjelovala je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u Sloveniji, Europi i SAD-u, dobitnica je mnogih nagrada, a predaje na Pedagoškom fakultetu i Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani u zvanju docenta za područje grafike. U intimnom prostoru galerije izloženi su radovi koji nastaju od 2016. godine do danas, u grafičkoj tehnici sitotiska. Na pitanje o tehnici i izloženim radovima umjetnica nam je kazala:


Trag prošlog života




– Radim od jednostavnih oblika, oni me zanimaju. Ili ih izrezujem u linoleumu ili radim kompjuterski – preuzimam ih iz fotografija te stiliziram pretvarajući ih u figure, portrete… Naše ih oko, odnosno mozak, dovršava dajući im dodatnu vrijednost. Prvi sam put u ovoj galeriji koja je i sama umjetnički rad, na poziv njezinog spiritusa agensa Maje Franković.


Izložene radove počela sam raditi kada mi je umrla mama, tada sam gledala njezine marame i pomislila im dati šansu da prožive još jedan život, drugi život. Počela sam ih sakupljati, to su većinom marame iz 70-ih godina od umjetnog materijala koji sam po sebi nema vrijednost, ali ima trag prošlog života. Nastavljam ih raditi jer me uvijek zanima kako će se ta crna ili siva figura odraziti na određenom uzorku.


Suptilni komentar


Predsjednica umjetničkog odbora galerije Eugen K. i autorica teksta o izložbi Julija Lozzi Barković navela je:


– Govoreći u cjelini, umjetnički izraz Zore Stančič bitno je određen odrazom feminističkog i popartističkog kritičkog stava i estetike; njezini su radovi suptilni komentar na kulturne pojavnosti, trendove, humana pitanja, probleme, isprazne vrijednosti i stremljenja aktualnog vremena. Ona progovara o osobnome iskustvu, ali istovremeno reagira i na trenutnu društvenu situaciju koja je postala dramatična zbog izbjeglica koje prelaze granice na putu u bolji život.


Marama je komad tkanine koji nosi različite kulturne, vjerske ili političke konotacije, ali ispisane marame mogu funkcionirati i kao univerzalni tragovi nama poznatih i nepoznatih ljudi koji protokom vremena odnekud samo dolaze i odlaze. Isto tako podatnost i mekoća materijala odgovara simbolici ženstvenosti, navodi Julija Lozzi Barković.


Umjetnica na podatnost tkanine, koja aludira na ili imitira svilu te je bremenita značenjem, utiskuje vlastito iskustvo generirajući intimni doživljaj u promatrača te, ekspresivnošću poruke koju djela sadrže, s promatračem otvara dijalog.
Izložba je otvorena do 14. kolovoza, svakog srpanjskog dana osim ponedjeljka može ju se pogledati od 19 do 21 sat, a u kolovozu od 18 do 20 sati.