GALERIJA TART

Hrvatske kiparice u Villachu: Svjedočanstvo snage ženskog stvaralaštva

Davor Mandić

Dijana Lukić pored brončane skulpture "Uzlet" Dijane Ive Sesartić

Dijana Lukić pored brončane skulpture "Uzlet" Dijane Ive Sesartić

Izložba je trebala biti postavljena u Relativnoj galeriji u Rijeci u travnju, ali to zbog epidemioloških mjera nije bilo moguće, pa je preseljena u Austriju



VILLACH – Grupna izložba 12 hrvatskih kiparica pod naslovom »Frau Bildhauer/Gospođa kipar« može se pogledati u Galeriji Tart u austrijskom Villachu. Organizator izložbe je udruga Kreativna industrija Europe, a izložba, kako to kaže organizator, prezentira kiparska djela načinjena ženskom rukom.


Kompleksni poduhvat


– Izložba je prvobitno planirana za Relativnu galeriju u Rijeci u travnju, ali zbog zatvaranja kulture od strane Stožera civilne zaštite, postav je prenesen u galeriju Tart u Villachu, gdje će sljedeća tri tjedna biti predstavljen austrijskoj publici – kaže se u priopćenju iz udruge.


Iz KIE-a poručuju da od prošle godine provode aktivnu galerijsku praksu, a odnedavno surađuju s koruškim udruženjem za kulturu Tart – Together Art te je ova izložba prvi međunarodni kompleksni zajednički poduhvat. Inače je u planu aktivna umjetnička razmjena u oba smjera, koja će, kako to kažu u KIE-u, u najvećoj mjeri ovisiti o spremnosti Rijeke da podrži Relativnu galeriju i KIE u ambicioznom galerijskom i kulturnom programu.


Žensko kiparstvo




– Zašto tema ženskog kiparstva? I je li u pitanju seksizam, feminizam ili neki od »izama«, što je organizatoricama izložbe Dijani Lukić i Lei Maravić sporadično spočitavano iz određenih krugova. Kroz povijest gotovo da i ne susrećemo slavne kiparice, pogotovo ne s Balkana, regije gdje su žene tradicionalno bile sputavane. Ovom izložbom svjedočimo snazi ženskog stvaralaštva koje prenosi kompleksnu informaciju, intimnu i društvenopolitičku, u civilizacijskom trenutku gdje su muške i ženske uloge nejasno razgraničene te potiču mnoga pitanja.


Kiparice ne daju odgovore, ali daju velebna umjetnička djela, a odgovore će svaki posjetitelj izložbe potražiti u presjecima osobnih i kolektivnih iskustava. Naše gospođe, koje svojim nježnim rukama režu, klešu, vare, leme, bruse, pile, dube, pale, vladaju tehnikama, ali i miluju materijal te mu udahnjuju život i dušu, stvoriteljice su i vrijedne svake pažnje i poštovanja, a ovom izložbom im to upravo i ukazujemo – kažu u KIE-u.


Kustosica izložbe u Austriji je Dijana Lukić, a izložba će trajati do 8. svibnja 2021. godine


Zastupljene kiparice

Kiparice zastupljene na izložbi su: Georgette Yvette Ponté, Darija Stipanić, Dijana Iva Sesartić, Višnja Laginja, Roberta Weissman Nagy, Dijana Trtanj, Nina Lekić, Marina Vlašić, Lana Gržetić, Ljiljana Fučkor-Grahovac, Renata Vojnić i Lea Maravić.

Davor MANDIĆ