Kulturocid na djelu

HDLU reagirao na vandalizaciju rada Igora Grubića: Umjetnik će ponovo izvesti rad koji su primitivci uništili

Hina

foto: Davor Puklavec/PIXSELL

foto: Davor Puklavec/PIXSELL

"Svaka vrsta vandalizacije nad umjetničkim radovima u javnom prostora kažnjiva je i svojevrsni kulturocid", ističu iz HDLU-a.



ZAGREB – Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) osudilo je vandalizaciju umjetničkog djela Igora Grubića na zgradi zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti.


Grubićeve grafite Mickeya Mousea izvedene u stilu Banksyja pod zajedničkim nazivom ‘We Are All Children of Revolution’, nepoznati je počinitelj u noćnim satima s utorka na srijedu išarao ustaškim znakovljem i desničarskim porukama protiv Antife i ‘komunjara’.


Umjetnik je rad u garaži MSU-a izveo 2009. uz pomoć studenata zagrebačke Akademije likovne umjetnosti povodom otvorenja nove zgrade MSU-a, sa sloganima o društvenoj i osobnoj revoluciji, zapadnjačkim vrijednostima u tranzicijskim okolnostima.




“Svaka vrsta vandalizacije nad umjetničkim radovima u javnom prostora kažnjiva je i svojevrsni kulturocid”, ističu iz HDLU-a.


Za ljepši Zagreb


Dodaju kako su radovi koje oni i njima slične organizacije provode u javnim prostorima imaju intenciju estetizacije, za bolju i ljepšu vizuru Grada Zagreba, a u skladu sa svojim poslanjem dužim od 150 godina da razvijaju vizualnu kulturu i potiče umjetničko stvaralaštvo.


Igor Grubić međunarodno je priznat i višestruko nagrađivani umjetnik te dugogodišnji član HDLU-a. Kao multimedijalni umjetnik djeluje od početka devedesetih, realizirajući umjetničke intervencije u javnom prostoru, performanse, fotografiju i video radove.


Od 2000. godine radi kao producent i autor dokumentaraca, televizijskih reportaža i društveno angažiranih reklama.


Iz MSU-a su poručili da se traže počinitelji, te da će se rad obnoviti i ponovno izvesti uz pomoć šablona i samog umjetnika.