BOLJI UVJETI

Gradskom muzeju Senj slijedi obnova i rekonstrukcija stalnog postava

Dorotea Prpić

Odsad će digitalni zidni paneli zamijeniti staklene panoe, što olakšava snalaženje u informacijama i zanimljivije je posjetiteljima. Uz to, postavit će se i sustav interaktivne multimedijske prezentacije, a neće izostati ni obnova postava i radovi na tvrđavi Nehaj.



SENJ – U Gradskom muzeju Senj planiraju obnovu i rekonstrukciju stalnog postava, odnosno Arheološke zbirke, Zbirke glagoljice i glagoljskog tiskarstva te Zbirke intelektualni krug Senja i Prirodoslovne zbirke-Velebit. Umjesto staklenih panoa, u koje se tekst i fotografije stavljaju kao zaseban element, ubuduće bi bile postavljene na isprintanim digitalnim zidnim panelima sa svim informacijama koje su imali dosadašnji stakleni panoi.


– Konstrukcija bi mogla biti pomična, tj. mogu se nalaziti unutar metalne konstrukcije s vodilicama. Prednost izrade je ta što sve potrebno za sadržaj pojedinog panela već postoji u stalnom postavu Gradskog muzeja Senj, samo bi se za ovu namjenu ta građa dopunila, dizajnirala i posložila te uobličila u zidni panel, koji bi se potom isprintao.


Usporedno sa svim informacijama na hrvatskom, izradio bi se i prijevod na engleski jezik na način da se tekstovi međusobno prate. Taj tip opremanja može se primijeniti na sve postave, a olakšava snalaženje u informacijama, djeluje uredno i zanimljivo je posjetiteljima. Uz to,štedi prostor, ne iziskuje puno priprema kod postavljanja neke nove izložbe – kaže ravnateljica Gradskog muzeja Senj Blaženka Ljubović.


Info kiosci




Kako bi se posjetiteljima što bolje prezentirala muzejsko-galerijska djelatnost namjerava se postaviti i sustav interaktivne multimedijske prezentacije (info kiosci) s integriranim pristupom bazi podataka.
– Postavljanje info kioska planira se na tri etaže izložbenog prostora pri čemu će prezentacija sadržaja biti unaprijed predviđena za kontekst izloženih zbirki na svakom katu. Uz tako predefiniranu prezentaciju sadržaja, na svakom će info kiosku biti kao daljnja mogućnost i ponuđen pristup i cjelovitom sadržaju svih zbirki. Multimedijska interaktivna prezentacija bit će implementirana kao cjelovit sustav i moći će se koristiti i na drugim medijima, odnosno dijeliti kao promidžbeni materijal na CD ROM-u ili u slučaju veće količine video i slikovnog zapisa na DVD ROM-u.


Suhozidni podzidi oko kule Nehaj

U neposrednoj blizini tvrđave plan je podignuti suhozidne podzide linijom koja katastarski pripada tvrđavi Nehaj.
– Njih bismo ukomponirali u okoliš, a suhozidni podzidi bi poslužili kao zaštita od vjetra i erozije tla te sustavnog odnošenja materijala s platoa oko Tvrđave uslijed djelovanja atmosferilija. Podzidi bi zaustavili eroziju, a ujedno bi dali ljepšu sliku eksterijera ovog spomenika kulture najviše kategorije. Cilj koji se želi postići ovim investicijskim ulaganjima je spriječiti propadanje i uništavanje spomenika i devastaciju okoliša – zaključuje ravnateljica Ljubović.

Ovaj sustav će podržavati generičko pretraživanje i pregledavanje svih u prezentaciju uključenih sadržaja i muzejskih predmeta i korisniku omogućiti interaktivan pristup i puni multimedijski doživljaj – napominje ravnateljica Ljubović i očekuje da će se ovo preuređenje Muzeja poduprijeti i Ministarstvo kulture RH s kojim imaju iznimnu suradnju. Štoviše, Gradski muzej je u posljednjih nekoliko godina uz pomoć Ministarstva kulture RH i Grada Senja izvršio značajna investicijska ulaganja u održavanje ovog objekta.


Prije najavljene rekonstrukcije i obnove zbirki u muzeju izradit će se arhitektonske snimke postojećeg stanja zgrade Gradskog muzeja, kao priprema za ove zahvate.


Na redu i tvrđava


Osim u svoje prostore, Gradski muzej je u posljednjih nekoliko godina uz pomoć Ministarstva kulture RH i Grada Senja izvršio značajna investicijska ulaganja i u tvrđavu Nehaj, a i u samoj tvrđavi slijedi obnova postava u kojoj bi se postojeći zamijenili zidnim panelima. Uz to, na tvrđavi bi se zaštitili prozori u čijom udubinama se gnijezde golubovi koji svojim izmetom oštećuju kamen, što daje neprimjerenu sliku spomenika, a u neposrednoj blizini Tvrđave namjeravaju podignuti suhozidne podzide linijom koja katastarski pripada tvrđavi Nehaj.