Muzika u koracima

Glazbene i plesne radionice stižu u Milohniće i Dražice ovoga listopada

Ante Peričić

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA



RIJEKA – Glazbene i plesne radionice stižu u Milohniće i Dražice i to ovoga listopada. Ako uživate u čaroliji glazbe i želite unaprijediti ili otkriti talent koji leži u svakome od nas, onda su radionice udruge Muzika u koracima idealna prilika za to. Udruga Muzika u koracima (MooK) osnovana je 2020. godine na otoku Krku, a ideja za osnivanjem rasplamsala se među skupinom entuzijasta u želji da glazbu približe svakom pojedincu. Članovi udruge stručnjaci su iz različitih područja odgoja i obrazovanja, a veliko iskustvo ostvaruju dugogodišnjim radom s djecom i odraslima. Mnogi od njih dobitnici su nagrada u području profesionalnog djelovanja, a njihova misao vodilja, kako to kaže inicijatorica i osnivačica udruge, profesorica Slađana Čolović, mogla bi se svesti u sljedeću rečenicu: »Udaljenost od većih urbanih središta ne smije stajati na putu razvoja pojedinca i stoga trebamo stvoriti uvjete i planirati obrazovne intervencije da svakome bude omogućeno razvijanje vlastitih potencijala.« S ukupno deset raznolikih radionica, Muzika u koracima otvara svoja vrata svima, bez obzira na predznanje.


Oni, koji radionice budu pohađali, vodit će ih najveći profesionalci, usvajajući tako vještine iz različitih glazbenih instrumenata – od gitare, klavira, mandoline, harmonike, bubnjeva, ukuleli, ali i glasa, za koji će mnogi reći da je najljepši instrument, i na kojem se može raditi kroz radionice modernog pjevanja. Pored ranije spomenutih radionica, na Krk i Jelenje Muzika u koracima dovodi nešto sasvim novo – radionicu posvećenu najmlađim glazbenim entuzijastima, ali i onima starije životne dobi. Music Star(t) će mališane povesti u ovaj magični prostor zvuka, upoznati ih s osnovnim glazbenim pojmovima kroz različite aktivnosti i sadržaje te, najvažnije, kroz igru. Korištenje glazbe u ranom djetinjstvu potiče cjeloviti razvoj, a ljubav prema glazbi ostaje s čovjekom cijeli život.


»Svatko može kvalitetno i aktivno razvijati vlastite vještine i interese ako mu se pristupi kroz holistički pristup obrazovanju i to implementacijom sadržaja iz različitih područja. Svaki naš program individualiziran je prema afinitetima, kompetencijama i sposobnostima svakog polaznika«, prepričava Čolović i upravo ta vizija stoji iza svih radionica, uključujući i radionicu Nikad nije kasno koja je osmišljena za odrasle sugrađane jer, bez obzira na dob, nikada nije kasno istražiti, prigrliti i izraziti svoj glazbeni potencijal.




Pored satova kojima će se uvježbavati vlastiti glas, prste i uši, tu su i satovi kroz koje se može pokrenuti svaki mišić u tijelu. Plesna radionica Plešem namijenjena je svim pojedincima koji žele plesati, nevažno jesu li već plesali ili se s plesom susreću prvi put. Predznanje iz baleta ili neke druge vrste plesa nije potrebno, a cilj je upoznati polaznika/polaznicu s baletnom umjetnošću i osnovama klasičnog baleta. Tu su još i radionice Baletna čarolija, koja je namijenjena djeci vrtićkog i predškolskog uzrasta, kao i radionica Koraci u muzici koja svim polaznicima za cilj ima približiti baletnu umjetnost jer savladavanjem baletnih koraka polaznici stječu sposobnosti samostalnog kreiranja malih plesnih kombinacija uz glazbenu pratnju.


Tina Bajčić s radionicom Pokreni se uz glazbu, koja se sastoji od tri programa: Muzika kroz korake elana (18+), Nikad nije kasno za vitalnost (60+) te Jaki izvana – jači iznutra (18+), učinit će polaznike jačima, vitalnijima, savjesnijima i zadovoljnijima. Iz udruge također najavljuju Međunarodno gitarističko natjecanje koje će se održati 5. i 6. travnja 2024., za vrijeme uskrsnih praznika, dok će se sam Glazbeni kamp odvijati od 1. do 7. travnja 2024. u Puntu, u suradnji s Turističkom zajednicom općine Punat. Ovogodišnji glazbeni kamp protekao je u odličnoj atmosferi, a brojni polaznici iz cijele Hrvatske uživali su na različitim radionicama, u sjajnim sadržajima, s izvrsnim mentorima. Sljedeći će kamp, upravo zbog natjecanja, biti sadržajno još bogatiji. Više informacija oko prijava, mjesta održavanja, termina i cijena može se pronaći na web stranici www.muzikaukoracima.hr.