ZAGORSKI UMJETNIK

FOTO U Muzeju grada Rijeke otvorena izložba “Tvoja zemlja” autora Stjepana Đukića Pište

Valentina Botica

Snimila: Ana Krizanec

Snimila: Ana Krizanec

Ova izložba organizirana u suradnji Grada Rijeke i Krapinsko-zagorske županije, predstavila je 71 sliku raznih formata, stvaranih u razdoblju od 1996. do 2023. godine



Muzej grada Rijeke (Kockica) bio je domaćin svečanog otvorenja izložbe “Tvoja zemlja” autora Stjepana Đukića Pište. Ova izložba organizirana u suradnji Grada Rijeke i Krapinsko-zagorske županije, predstavila je 71 sliku raznih formata, stvaranih u razdoblju od 1996. do 2023. godine.


Otvorenju izložbe prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.





Stjepan Đukić Pišta, akademski slikar s bogatom karijerom, rođen u Lozanu kod Virovitice 1949. godine, ovom je prilikom Riječanima predstavio svoj jedinstveni likovni svijet, koji mu je donio brojne nagrade, priznanja i izložbe u svjetskim galerijama.


„Tvoja zemlja“ je prva izložba ovog zagorskog umjetnika u Rijeci, a koncipirana je imajući na umu retrospektivno kretanje slikarovim opusom.


Naziv izložbe nije vezan uz pjesmu Drage Britvića, šali se Pišta, već uz Zagorje, njemu je orijentiran i njega predstavlja.



Stjepan Đukić Pišta istaknuo se kao jedan od najzanimljivijih hrvatskih portretista. Njegovi portreti odražavaju uvjerljivost, slikarsku ekspresivnost i likovnu gestualnost. Osim u hrvatskim galerijama, njegovi radovi su izlagani i u prijestolnicama umjetnosti poput New Yorka, Sydneya, Milana i drugih.


“Ovo je za mene nova publika, novi interes, ali i interes moje županije da je baš mene odabrala, kao i želja grada Rijeke da se predstavim na način koji vidite”, komentirao je svoje gostovanje u Rijeci. “Radove sam za ovu izložbu birao tako da se predstavim na najbolji mogući način, s obzirom na to da me publika ovdje ne zna ili malo manje zna. Htio sam publiku na jedan način fascinirati svakim radom, jer svaki je rad za mene jedan roman, drugačiji pristup, kako u temi, tako i u tehnici”, objašnjava.



U prizemlju Kockice izložen je recentniji opus radova, a na gornjem katu posjetitelji će ući u slikarevu retrospektivu, uživajući u radovima za koje Pišta smatra da su najbolji iz cijele njegove stvaralačke prošlosti.
Izložba će biti otvorena do 24. veljače.