Avanture tabloidnog novinara

Fiumanski, opet lažeš: U petak riječka promocija satiričnih priča Vida Barića

Kim Cuculić

Vid Barić

Vid Barić

Riječ je o jedinstvenoj kombinaciji Ostapa Bendera, Delboya, Boba Rocka i Adriana Molea



Nakon uspješne i vrlo posjećene zagrebačke promocije, u petak, 17. srpnja, bit će održana i riječka promocija zbirke satiričnih priča »Fiumanski, opet lažeš« autora Vida Barića. Promocija knjige najavljena je za 20 sati u »Dnevnom boravku«, a s autorom će razgovarati Shura Dumanić iz izdavačke kuće Shura publikacije, koja je i objavila naslov.


Barić je Riječanin sa zagrebačkom adresom i novinar Jutarnjeg lista, a »Fiumanski, opet lažeš« njegova je prva knjiga. Riječ je o satiričnim pričama prvotno objavljivanima na Facebooku, koje su sada sabrane u ukoričeno izdanje.


Kako je napisao Andrija Škare, zbirka prati avanture tabloidnog novinara Livija Fiumanskog na putu od društvenog ruba do slave i prosperiteta.





»Da kojim slučajem živimo u nekom idealnom svijetu ili hajde, ne treba biti previše ambiciozan, barem u svijetu u kojem postoje pravila i elementarna logika, Fiumanski bi bio neobičan lik, skoro karikatura, ali u našoj stvarnosti uopće nije teško zamisliti postojanje takvog karaktera, jedinstvene kombinacije Ostapa Bendera, Delboya, Boba Rocka i Adriana Molea koji je ponešto baštinio od svakog od spomenutih, ali svejedno ostaje samo svoj, originalan i vrlo, vrlo živ.«, osvrnuo se Škare.


Književni kritičar Ivan Tomašić pak piše: »Ono što bi slabije pisce odvelo u političku gorčinu, malograđanski cinizam i pamfletiranje, ili pak u neuspjelu karikaturu, Vida Barića vodi u sasvim suprotnom smjeru, pametnom, pitkom i duhovitom.«


Vid Barić (1988., Rijeka) magistrirao je na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci. Živi u Zagrebu i radi kao novinar Jutarnjeg lista. Dobitnik je nagrade Fra Ma Fu za najbolju novinsku reportažu u 2018. godini (»Tajna podravskog dobročinitelja«). Piše kratke priče.