Dalí modernoga doba

Filip Ćustić: Renomirani fotograf porijeklom s Krka sutra ima samostalnu izložbu u Muzeju suvremene umjetnosti

Mija Dropuljić

Može se pohvaliti izložbama u prestižnim svjetskim muzejima, kampanjama za Gucci, Go UK, Selfridges, a Vogue ga je proglasio mladom nadom.



Teško je ostati posve ravnodušan na radove mladog, ali već sada renomiranog umjetnika Filipa Ćustića. Mada mu je tek 27 godina, on na tako maestralan način portretira vrtlog današnjeg vremena kroz prizmu, slobodno možemo reći, bolne ljepote.


Njegovi radovi na prvu izazivaju pažnju svojom provokativnošću i besprijekornom estetikom, dok na drugu nude dublju priču koja traži iščitavanje kroz svaki predstavljeni detalj.


Ovaj multimedijalni umjetnik već je sada stekao svjetsku slavu, a može se pohvaliti izložbama u prestižnim svjetskim muzejima, kampanjama za Gucci, Go UK, Selfridges, a Vogue ga je proglasio mladom nadom. Čak je osvojio i latinski Grammy za naslovnicu albuma.


IZLOŽBA U ZAGREBAČKOM MSU-u




Nakon brojnih svjetskih uspjeha Ćustić napokon izlaže pred hrvatskom publikom i to u sklopu međunarodnog fotografskog festivala Organ vida samostalnom izložbom u Muzeju suvremene umjetnosti.


Ovo nije samo dobra vijest za Ćustića, nego i za hrvatsku publiku koja će napokon upoznati ovog svestranog umjetnika koji je rođen na Tenerifima, ali je njegova obitelj porijeklom iz Hrvatske, točnije s otoka Krka, gdje dio članova živi i danas.



Kada je od kustosa Lovre Japundžića dobio na mail upit o potencijalnoj suradnji i samostalnoj izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti, Ćustić ga je morao dva puta pročitati. Naime, prilikom zadnjeg posjeta Hrvatskoj s majkom je otišao u MSU koji ga je impresionirao i na mnogo načina inspirirao.



– Volim tu zgradu i volim umjetnosti koja se u njoj nalazi. Tada sam rekao majci da ako budem izlagao u Hrvatskoj, to želim učiniti upravo tu. I onda se dogodilo, nisam mogao vjerovati.


Sva energija svemira je bila na mojoj strani, započeo je Ćustić.



Možda u Hrvatskoj nije rođen, niti je ovdje duže živio, no unatoč tome mnogo mu znači izlaganje pred hrvatskom publikom.



– Fantastično je što mogu izraziti sebe kako želim i to na savršenoj platformi, u državi o kojoj želim doznati puno više. I želim da i ona mene bolje upozna, objasnio je umjetnik.



NOVA EKSKLUZIVNA KREACIJA


Izložba koja se 2. rujna otvara u sklopu festivala Organ vida, svojevrsna je retrospektiva Ćustićeve kreativnosti, ali će umjetnik predstaviti i novu ekskluzivnu kreaciju koju je radio posebno za izlaganje u Zagrebu.



– To djelo reprezentira moje trenutačno mentalno stanje, možemo reći neku vrstu mog mentalnog pejzaža. Ovaj novi kreativni trenutak ispunjen je simbolikom, psihološkim i tehnološkim detaljima, otkrio je.



Ćustićeva majka je rođena u Korniću na Krku gdje je kratko razdoblje u svom djetinjstvu živio i sam umjetnik. Za to mjesto ga prvenstvo vežu sjećanja na djeda Jerka koji je za njega bio i ostao velika inspiracija u životu.



– Tako da Kornić zapravo vežem uz mog djeda koji je bio veoma snažan čovjek. Uz njega me vežu brojna zabavna sjećanja. On je bio osoba sposoban raditi apsolutno sve. I zbog toga ga volim.


Za mene je on bio glavni gazda Kornića, kroz smijeh se prisjetio Ćustić.




Ćustića često opisuju kao suvremenog fotografa, no njegova djela su puno više od toga. On se izražava ne samo kroz fotografije, nego i kroz videoformat, instalacije, performanse…


Njegov opus je nevjerojatno raznolik, a i sam nam potvrđuje kako se voli više opisati kao multimedijalni umjetnik koji sa svojom publikom komunicira kroz različite medije.


DALÍ MODERNOG DOBA


U toj komunikaciji su neizbježne društvene mreže. Ćustić je izuzetno aktivan na Instagramu gdje ima više od 170.000 pratitelja. Svjestan je kako su društvene mreže nova pojava našeg modernog doba te i dalje pronalazimo ispravne načine kako da živimo s njima.



– Smatram da ako želiš biti uspješan, vjerojatno trebaš imati dobre društvene mreže i biti sposoban što više moguće prenositi svoju kreativnost publici.


Multimedija je po meni najvažniji i najmasovniji način putem kojeg možemo komunicirati. Prije si do publike stizao putem televizije ili, primjerice, radija.


Danas je većina toga besplatna i ti si taj koji ima moć u svojim rukama. Volim koristiti Instagram jer volim komunikaciju i mogućnost da nekog drugog inspiriram, predstavim što mi prolazi kroz glavu i to uspijem materijalizirati.


To je ona divna strana društvenih mreža. Naravno, tu je naravno i ego. Ali, znate, napravljeni smo od duha i ega, stoga ne možemo odvojiti ego od nas samih. Jedino što možemo je pronaći balans između našeg ega i našeg duha, rekao nam je.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli filip custic (φ L ∐) (@filipcustic1)




Često su ga svjetski mediji nazivali Salvadorom Dalijem modernog doba. Ćustić ne bježi od činjenice da je u početku svoje karijere većinu inspiracije crpio iz španjolskog nadrealizma.


Ono što ga je prvenstveno privuklo, jest mogućnost da kroz ovaj smjer umjetnosti možemo predstaviti i istaknuti nešto što zapravo sami golim okom ne možemo vidjeti.



– Sviđa mi se to što možeš kroz nadrealizam iskusiti nešto što zapravo pod normalno nije moguće. I danas imam te elemente u svojim radovima, ali kombinirane uz brojne druge faktore.


Tehnologija i psihologija me danas mnogo inspiriraju. Osjećam da je u virtualnom svijetu sve moguće, tako da to je neka vrsta nadrealizma za mene. Na neki način nadrealizam postaje više realan jer se u virtualnom svijetu zapravo može i dogoditi, objasnio je Ćustić koji danas ističe da se bavi virtualnim realizmom.



On često u brojnim intervjuima ističe kako je kapitalizam postao neodvojiv čak i od umjetnosti, a u svojim radovima se na sebi svojstven način i ruga ovom fenomenu. O kapitalizmu bi mogao pričati satima. Nije lagano, no on se trudi u svom radu pronaći balans između prodajnog i čisto umjetničkog pristupa.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli filip custic (φ L ∐) (@filipcustic1)




– Ako želiš živjeti i opstati u ovom društvu, moraš igrati prema pravilima i pronaći način kako da se u tome osjećaš ugodno. I dalje radim na tome, dodao je.


IGRANJE PREMA PRAVILIMA


Za njega umjetnost nije disciplina, nego način života. Objašnjava kako uvijek polazi iz psihologije. Sve što se događa u njegovom životu, bit će na ovaj ili onaj način predstavljeno u njegovoj umjetnosti. U protivnom ne bi znao kako kreirati scenu. Njegova umjetnosti posjeduje izuzetno istančan osjećaj za estetiku i često se čini kao savršena kulisa modne kampanje. To ne iznenađuje jer je Ćustić svoje prve umjetničke korake napravio upravo u modnom svijetu.



– To je mnogo utjecalo na moju estetiku. Ali isto tako mislim kako je moda neizostavni dio današnjeg vremena, dio sistema u kojem živimo, dio svega. Vjerujem kako će uvijek na neki način moda biti povezana s onim što radim. Često se igram s više modnih elemenata, a nekad koristim tek dio njih, istaknuo je.



Ćustić radi i u glazbenom svijetu što mu trenutačno predstavlja poseban izazov. Iza sebe ima uspješnu suradnju s pjevačicom Rosalijom za čiji je album »El mal querer« 2018. osmislio i dizajnirao vizualni identitet, a on je na koncu osvojio latinski Grammy.



– U glazbi inspiraciju pronalazim u zvuku koji trebam kombinirati uz svoj umjetnički izričaj. Za mene je to pravi izazov i obožavam to, objasnio je umjetnik.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli filip custic (φ L ∐) (@filipcustic1)



DOBITNIK LATINSKOG GRAMMYJA


Publika često umjetnike počinje cijeniti i hvaliti kada osvoje nagrade ili predstave izložbu na nekom renomiranom mjestu, no za same umjetnike to često nisu njihovi najdraži trenuci karijere.



– Naravno da je važno dobiti potvrdu od ljudi, to me čini sretnim, očigledno. Ali ako mene pitate kada sam ponosan, moram istaknuti da je to uvijek kada mi sine ideja, kada je vidim tako kristalno jasno. Osjećam se fantastično kada pronađem rješenje. To je trenutak kada sam najponosniji na sebe, rekao je.



Naravno, tu je i jedan poseban doživljaj koji mu se urezao u pamćenje – trenutak kada je Rosalia osvanula na Times Squareu u New Yorku.



– Vidjeti nešto što sam ja stvorio na malom monitoru svog računala na tako važnoj platformi je naprosto nevjerojatno, uzbuđeno je istaknuo Ćustić.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli filip custic (φ L ∐) (@filipcustic1)



IZ SVEGA TREBA UČITI


Ne možemo se oteti dojmu da glavni akteri njegovih djela, često osuđeni na oštre objekte koji ih probadaju i režu na simetrične dijelove, u tom bolnom procesu stilizirane, ali ipak razorne boli, prolaze kroz svojevrsnu katarzu. Ljepota i bol su za Ćustića dva možda nerazdvojna subjekta.



– U svom izražavanju pokušavam pronaći balans između svjetla i tame, između jina i janga, sve mora biti u harmoniji. Primjerice, kada pokazujem bol, to nije samo bol, to je pronalazak balansa između stanja boli i stanja bez nje. U životu nikad nismo potpuno sretni, čak i kad se osjećamo sretno.


Tu je uvijek jedna strana koja nije sretna, čak i kad imamo sve. Uvijek se brinemo oko nečega u svom životu. Upravo to u posljednje vrijeme pokazujem u svojim radovima.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli filip custic (φ L ∐) (@filipcustic1)



Sama ideja da se sve uvijek događa u svjetlosti i u čistoj sreći je za mene nerealistična. Moraš naučiti živjeti s obje strane. Ne možemo kroz život prolaziti razmišljajući kako će taj život uvijek biti fantastičan.


Doći će trenutak kada ćemo dobivati dobre i loše vijesti u isto vrijeme. Dugoročno gledano je to dobro za nas. Iz svega trebamo učiti, za kraj je zaključio talentirani Ćustić.