Od 5. do 11. rujna

Festival svjetske književnosti u Zagrebu: Gošća nobelovka Svetlana Aleksijevič

Kim Cuculić

Foto: Wkipedia

Foto: Wkipedia

Ovogodišnji FSK ugostit će više od pedeset svjetskih i domaćih književnih zvijezda iz čak šesnaest zemalja s tri kontinenta. Ove je godine u središtu interesa slovenska književnost



Festival svjetske književnosti bit će održan u Zagrebu od 5. do 11. rujna. Na njegovom programu je više od trideset književnih događanja, a tu su i kazališne predstave te izložbe hrvatskih likovnih umjetnika koji svoja djela stvaraju inspirirani romanima, knjigama priča ili pjesničkim zbirkama gostiju Festivala. Ovogodišnji FSK ugostit će više od pedeset svjetskih i domaćih književnih zvijezda iz čak šesnaest zemalja s tri kontinenta.


– Ove nam je godine u središtu interesa slovenska književnost, a Slovenija će biti i zemlja gost najvećeg svjetskog Sajma knjiga u Frankfurtu 2023. U fokusu će također biti obilježavanje stote obljetnice djelovanja Francuskog instituta u Zagrebu. Tijekom Festivala posebno ćemo predstaviti bjelorusku književnost i njezine autore, od kojih su mnogi disidenti režima Aleksandra Lukašenka.


Bez ikakve sumnje, najveća zvijezda ovogodišnjeg Festivala bjeloruska je dobitnica Nobelove nagrade za književnost Svetlana Aleksijevič, no uz nju u Zagreb nam dolaze i Javier Cercas, Manuel Vilas, Svetislav Basara, Michael Martens, Karl-Markus Gauß, Dror Mišani, Philippe Claudel i mnogi drugi.




Festival otvaramo u suradnji s HRT-om u emisiji Sunčana strana Prisavlja 5. rujna u 20 sati. Gosti svečanog otvaranja bit će Zoran Predin, Manuel Vilas i Dragan Velikić – najavljuju iz Frakture.


Aktualne teme


Tribina Razotkrivanje i ove će godine ugostiti važne i zanimljive autore. Okrugli stolovi ove su godine posvećeni iznimno aktualnim temama, kao što su bjeloruska književnost i stanje u toj državi, veze ili prekinute veze između književnosti i demokracije, posebno u doba nakon pandemije, fenomen krša i zaštita prirode u vremenu klimatskih promjena, suočavanje s prošlošću kroz književnost. Kad je riječ o pandemiji, na Festivalu će biti predstavljen i »2020. dnevnik«, jedinstveni projekt koji je nastao spontano prije negoli je itko mogao i naslutiti što će prošla godina donijeti svijetu.


Dvostruki portret kao i uvijek spaja hrvatske i inozemne pisce u zanimljiv i plodonosan dijalog, pa će tako publika moći čuti autore ponekad iznimno različite u načinu i pristupu, ali uvijek posvećene svom djelu i temama koje ih spajaju. Spomenimo i program Pisac i njegov čitatelj. Ovogodišnje Književne matineje moderiraju učenici XII., V. i X. zagrebačke gimnazije. U izravnom prijenosu na Hrvatskoj televiziji susrest će se s Markom Gregurom, Zoranom Ferićem i Evelinom Rudan.


O budućnosti Europe pisalo je 28 spisateljica, znanstvenica i novinarki u knjizi »Europa 28 – Žene o budućnosti Europe« te su učenici pet hrvatskih srednjih škola oblikovali svoju viziju te teme temeljenu na pročitanim esejima nakon što su na radionicama raspravljali o njima.


Predstave i izložba


Ove godine trideset peta je godišnjica smrti Simone de Beauvoir i stota godišnjica djelovanja Francuskog instituta u Zagrebu. Monodramu temeljenu na njezinim autobiografskim tekstovima »Simone, fragmenti« režirala je Snježana Banović, dok slavnu feministkinju utjelovljuje Alma Prica, s kojom će u scenskom dijalogu nastupiti i jazz-pijanist Matija Dedić. Još jednu predstavu, »U Kabinetu čud(ovišt)a«, inspiriranu možda najvažnijom suvremenom francuskom feministicom Leilom Slimani, osmislio je Saša Božić, a izvode je Jelena Miholjević, Viktoria Bubalo i Andrej Kopčok.


Nekoliko dana prije početka Festivala u Galeriji Canvas bit će otvorena izložba na kojoj najistaknutiji hrvatski likovni umjetnici pod kustoskim vodstvom Tomislava Buntaka interpretiraju u svojim djelima romane, priče i poeziju gostiju Festivala.


Ulaz se plaća za većinu događaja koji se odvijaju u Hrvatskom glazbenom zavodu. Ulaznica stoji 30 kuna i vrijedi kao vaučer u vrijednosti od 20 kuna za jednokratnu kupnju u festivalskoj knjižari tijekom Festivala (Hrvatski glazbeni zavod) i u knjižari Fraktura (Ulica kneza Mislava 17) do 30. rujna. Ulaznice se mogu kupiti na https://hgz.kupiulaznicu.hr/ i na blagajni HGZ-a.


Za ulazak na programe obavezna je COVID-potvrda ili potvrda o oporavku od bolesti u posljednjih 6 mjeseci uz 1 dozu cjepiva, ili negativan PCR (ne stariji od 72 sata), ili antigenski (RAT) test (ne stariji od 48 sati).