Skladatelj Arvo Pärt

Festival Kvarner najavljuje za petak jedinstveni koncertni doživljaj u Kapucinskoj crkvi

Foto Wikipedia

Foto Wikipedia

Ovim ćemo se koncertom odmaknuti od uobičajenog poimanja klasičnog koncerta i publici podariti potpuno nove osjetilne dojmove, kaže dirigent Michael Fendre



 


 


RIJEKA – Festival Kvarner najavljuje jedinstveni koncertni doživljaj u petak, 24. lipnja, s početkom u 21 sat u predivnom ambijentu Kapucinske crkve u Rijeci. Bit će izvedena djela jednog od najpriznatijih živućih skladatelja – Estonca Arva Pärta koji je, između ostalog, poznat i u Hollywoodu po filmskoj glazbi: njegova skladba »Spiegel im Spiegel« izvedena je u filmu »Gravitacija« u kojemu su glavne uloge imali Sandra Bullock i George Clooney. Djela Arva Pärta izvest će Zagrebačka filharmonija uz koju će nastupiti tri međunarodno priznate solistice: renomirana norveška violinistica Mari Samuelsen čiji glazbeni spotovi na YouTubeu imaju milijune pregleda, priznata južnokorejska violinistica Soyoung Yoon koja surađuje s najznačajnijim orkestrima i dirigentima na relaciji između Sjeverne Amerike i Seula te jedna od najfascinantnijih pijanistica svoje generacije Martina Filjak.


Zvučna i svjetlosna instalacija




«Ovim ćemo se koncertom odmaknuti od uobičajenog poimanja klasičnog koncerta i publici podariti potpuno nove osjetilne dojmove«, kaže dirigent Michael Fendre te dodaje: »Za mjesto održavanja odabrali smo Kapucinsku crkvu u srcu Rijeke. U njezinom jedinstvenom ambijentu, tradicionalna podjela na pozornicu i publiku dobrim će dijelom nestati te će cijela crkva istovremeno biti i gledalište i pozornica, a impresivnu glazbu pratit će neprestana igra svjetla i boja.«


Ova zvučna i svjetlosna instalacija zahtijeva dosta prostora, zbog čega je broj mjesta ograničen. Uz impresivnu rasvjetnu opremu, u crkvu će biti dopremljena i dva koncertna klavira.


«Što se tiče izbora orkestra, mislim da mogu reći da se radi o pravoj senzaciji«, ističe Fendre, »jer ovaj jedinstveni projekt realiziramo zajedno sa Zagrebačkom filharmonijom koja, prema mojim spoznajama, već dugo nije svirala u Rijeci.«


DUHOVNA GLAZBA

 


Estonski kompozitor Arvo Pärt rođen je 1935. godine. U svijetu zasićenom tehnologijom stvara duhovnu glazbu koja predstavlja jedinstvenu glazbenu oazu i nudi utočište. Njegova glazba je djelimično inspirirana gregorijanskim pjevanjem, a za svoja djela dobio je brojne nagrade i priznanja.

Uz njih će nastupiti i međunarodno priznati solisti, čime se dodatno naglašava posebnost ovog projekta. Hrvatska pijanistica Martina Filjak dobro je poznata domaćoj publici: nakon pobjede na natjecanju u Clevelandu postala je međunarodna zvijezda. Na koncertu će Filjak izvesti djela »Tabula rasa«, »Za Alinu«, »Spiegel im Spiegel« i »Variationen zur Genesung von Arinuschka«.


Dva violinska sola izvest će Mari Samuelsen i Soyoung Yoon. Mari Samuelsen, jedna od najdarovitijih violinistica mlađe generacije, isključivo angažirana u Deutsche Grammophonu, međunarodno je poznata po svojim interpretacijama Pärtovih djela. Na ovom će koncertu Mari Samuelsen izvesti djela »Tabula rasa«, »Spiegel im Spiegel«, »Darf ich« i »Fratres«. Soyoung Yoon, koja će se pridružiti Samuelsen u izvedbi djela »Tabula rasa«, surađuje s najznačajnijim orkestrima i dirigentima na relaciji između Sjeverne Amerike i Seula, a proslavila se i kao komorna glazbenica.


Glazbeni koncept


Koncert će režirati Michael Fendre, umjetnički ravnatelj Festivala Kvarner i voditelj raznih EU projekata te vlastitih koncepata, koji je već dugo povezan s Arvom Pärtom i dobro poznaje hrvatsku kulturnu scenu. Fendre je ravnao nizom svjetskih premijera djela Arva Pärta, primjerice u povodu Europske prijestolnice kulture 2003. u Grazu na praizvedbi »In Principio«. Njegova najvažnija glazbena aktivnost trenutačno je inovativna obrada opera i oratorija Josepha Haydna. Osim samog mjesta održavanja koncerta, posebnost je i vrijeme održavanja: »Koncert započinje u 21 sat jer ovaj glazbeni koncept zahtijeva mrak kako bismo stvorili nezaboravnu igru zvuka, svjetla i boje u Kapucinskoj crkvi«, zaključuje Michael Fendre.


Ulaznice se mogu kupiti u sustavu eventim.hr, Dallas Music Shopu u Rijeci te u prodavaonicama Tisak media. Dodatne informacije moguće je dobiti na www.festivalkvarner.hr.