Muzej Grada Rijeke

Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke objavilo monografiju o životu i radu akademskog slikara Tome Gerića

Kim Cuculić

Snimila: Ana Križanec

Snimila: Ana Križanec

U tekstu pod naslovom »U svemiru je sve samo svemir« Branka Arh, povjesničarka umjetnosti i autorica monografije, istaknula je: "Stvorio je opus u sebi dorečen, odmjeren osobnim stavom i umjetničkom istinom".



RIJEKA – Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke objavilo je monografiju o životu i radu akademskog slikara Tome Gerića, koja je sinoć predstavljena u Muzeju grada Rijeke. Monografija obuhvaća stvaralaštvo Tome Gerića u razdoblju od 1957. do 2019., njegov zagrebački, istarski i riječki opus, dajući iscrpnu stručnu analizu njegovog umjetničkog stvaralaštva od početaka u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića do njegovih zadnjih umjetničkih cjelina kontekstualiziranih kroz našu i svjetsku likovnu scenu.


Foto galerija: Predstavljanje monografije Tomo Gerić Foto: Ana Križanec


U tekstu pod naslovom »U svemiru je sve samo svemir« Branka Arh, povjesničarka umjetnosti i autorica monografije, istaknula je: »Stvorio je opus u sebi dorečen, odmjeren osobnim stavom i umjetničkom istinom. A njegove najznačajnije stvaralačke odlike jesu: živa misao, prava crtačka, slikarska pa i kiparska akcija, fascinacija redom i analizom. Na kraju je veliko priznanje izgovorio površini i konstrukciji slike. A Boris Toman je u tekstu pod nazivom »Slikarska odiseja Tome Gerića« napisao: »Tomo Gerić je jedan od onih koji pripadaju najviše sebi, svom vremenu i prostoru, onom prokletstvu slikarske sudbine koja je, iako stvar slobodnog izbora, u današnje doba postmodernističke razbašurenosti i hedonizma jedva shvatljiva, a kamoli prihvatljiva ili poželjna.«


«Branka Arh… Gerićev život i rad tumači pozivanjem na općeljudsko i univerzalno. Riječ je o doista svemirskim širinama koje su Gerića toliko privlačile da je iz njih izvukao i svoju planetarnu kuglu«, napisao je u recenziji mr. sc. Ervin Dubrović.




Izdanje sa sažetkom na engleskom jeziku oblikovala je grafička dizajnerica Vesna Rožman. Tekstualni sadržaj prate fotografije Gorana Vranića, Nina Vranića, Istoga Žorža i Rina Gropuzza. O knjizi su govorili Ervin Dubrović (recenzent), Berislav Valušek (predsjednik DPU-a i nakladnik), Branka Arh i Boris Toman (autori tekstova) i Jolanda Todorović (urednica).