Posveta djeci

Djevojčica bi u Dječju kuću: Kipar Zvonimir Kamenar predstavio najnovije umjetničko ostvarenje

Robert Šimonović

Zvonimir Kamenar, Petra Ivošević, Goran Moravček i - skulptura / Foto: D. ŠKOMRLJ

Zvonimir Kamenar, Petra Ivošević, Goran Moravček i - skulptura / Foto: D. ŠKOMRLJ

Zvonimir Kamenar smatra da bi se njegov rad savršeno uklopio u prostor buduće Dječje kuće te je više puta istaknuo da nema namjeru nikoga provocirati ni prozivati, već želi pridonijeti unapređenju grada



RIJEKA – Brojni riječki umjetnici ostali su izvan službenog programa projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a jedan od njih je i Zvonimir Kamenar. Ovaj riječki kipar jučer je ispred kazališne fontane samoinicijativno predstavio svoje najnovije umjetničko ostvarenje, skulpturu djevojčice koja kreće u Dječju kuću EPK 2020.


Kamenar je istaknuti riječki akademski kipar, rođen 1939. godine, autor niza spomenika u javnim prostorima. Riječanima je zasigurno najpoznatiji njegov kip Janka Polića Kamova, postavljen na mostu ispred hotela Continental, a čija se replika nalazi u dalekoj Barceloni. Kamenar i dalje marljivo radi te je odlučio javno predstaviti svoje najnovije djelo, a samu svrhu javne prezentacije rada pojasnio je njegov prijatelj i suradnik na pisanju monografije, izdavač i povjesničar kulturne baštine Goran Moravček.


– Radi se o skulpturi namijenjenoj djeci i Dječjoj kući, koja će se uskoro otvoriti u prostorima bivšeg Rikard Benčića. Rad je izrađen u gipsu, patiniran je te se nadamo da ćemo ovim izlaganjem doprijeti do nekoga tko će znati prepoznati umjetničku vrijednost samog rada i pružiti financijsku podršku u vidu sredstava koja su potrebna za odlijevanje kipa u bronci – pojasnio je Moravček.




Skulpturu djevojčice koja kreće u Dječju kuću EPK 2020 otkrila je Petra Ivošević, učenica 5. razreda Osnovne škole Milana Brozovića u Kastvu, koja je uz najuži krug autorovih prijatelja sudjelovala u prezentaciji skulpture.


Kamenar smatra da bi se njegov rad savršeno uklopio u prostor buduće Dječje kuće te je više puta istaknuo da nema namjeru nikoga provocirati ni prozivati, već kao umjetnik i građanin Rijeke želi pridonijeti unapređenju grada, pogotovo kada se ono tiče poboljšanja života najmlađih Riječanki i Riječana.


– Nama umjetnicima nije koji put lako govoriti, naročito kada je u pitanju vlastito djelo. Ne smatram porazom to što često nailazim na odbijanje i nerazumijevanje, ali sam ipak osjetio potrebu javno prezentirati svoj rad na vlastitu inicijativu. Ako će netko prepoznati moje djelo kao vrijedno, bit će mi iznimno drago, no neću se naljutiti čak ni ako se to ne dogodi.


Imam 81 godinu, stoga nemam ambicije dokazivati se. Meni se osobno čini da se djeci premalo toga posvećuje, pogotovo kroz umjetnički izraz, pa sam ja smatrao da bi Dječjoj kući dobro došao jedan ovakav rad – zaključio je Kamenar.