Štivo uživo

Ciklus književnih tribina koje će se održati u zagrebačkom Teatru &TD

Portal Novi list

FOTO/PR

FOTO/PR

Urednica i moderatorica programa „Štiva uživo“, pjesnikinja Monika Herceg



„Štivo uživo je projekt koji je zamišljen kao ciklus tribina odnosno „book club“ s javnim ličnosti i suvremenim hrvatskim književnicima koji će zajedno u neformalnoj atmosferi komentirati izabrane književne naslove.


U znaku godine čitanje, projekt “Štivo uživo“, ciklus je književnih tribina koji će se održati u Teatru &TD. Tribine će se održati 2. 10. i 9. 10., a najavljeni su svi sudionici kao i glazbeni izvođači. Tako će se 2. 10. u &ITD-u suočiti Đurđica Čilić i Maja Posavec, a prokomentirat će naslove Olje Savičević Ivančević „Zaljubljena u čitav svijet“ te „Standardan život“. U drugom neformalnom srazu očekuju nas Boris Jokić i Olja Savičević Ivančević, a razgovarat će o „Fafarikulu“, naslovu Đurđice Čilić. U pauzi, 2. 10. publika će uživati u glazbenim nastupima Nine Bajsić. Tjedan dana kasnije, 9. 10. očekuje nas razgovor Kristiana Novaka i Dine Pešuta o naslovu Nore Verde – „Moja dota“. Odmah nakon Lu Jakelić će razmijeniti dojmove s Norom Verde o knjizi Dine Pešuta „Tatin sin“. Ni na drugoj tribin neće nedostajati glazbe pa će u pauzi zasvirati Ivan Grobenski.





Urednica i moderatorica programa „Štiva uživo“, pjesnikinja Monika Herceg, izabrala je četiri suvremena hrvatska književnika čija će izdanja biti predstavljena unutar ciklusa. O književnim suvremenim naslovima razgovarat će po jedan književnik iz ciklusa koji neće predstavljati svoj rad već govoriti o radu nekog od drugih autora iz ciklusa te jedna javna ličnost koja će u raspravi sudjelovati svojim specifičnim i autentičnim „neprofesionalnim” iskustvom čitanja. „Jako je važno da čitamo jedni druge, a pogotovo da čitamo jedni druge javno. Čini mi se da ovakav koncept ipak stavlja knjigu u fokus, ne samog autora


i to je ono najbitnije. Razgovor o knjizi koji uključuje i ljude izvan kruga književnosti može pak doprinijeti tome da se knjiga stavi u kontekst s real timeom, ali i da se pronađu  novi čitatelji. Mislim da je bitno da radimo danas aktivno na stvaranju čitatelja, a ovakve tribine tome zasigurno pomažu.“ – izjavila je Monika Herceg.


„Štivo uživo“ je projekt produkcije Izvan fokusa koji je od društvene koristi i važnosti, a cilj je upoznati publiku pobliže sa hrvatskim suvremenim književnim djelima. Program je koncipiran kao ciklus tribina na kojima će javne ličnosti sa suvremenim hrvatskim književnicima neformalno komentirati knjige. Sam format teži neformalnom i neakademskom razgovoru o književnosti. Na taj način pokušat će se pozornost posjetitelja preusmjeriti na reflektiranje osobnih iskustava pri čitanju, ali i „duha vremena“, socijalnih i ekonomskih prilika koje utječu na nastanak književnog djela i koja u njemu možemo iščitati.


Cjelokupni program koji se održava uživo bit će zvučno snimljen, a potom će biti dostupan na mrežnoj platformi „Shoom“ u obliku zvučnih serijala. „Shoom“ je platforma za produkciju i plasman radiodramskog, dokumentarnog i drugog zvučnog sadržaja, a koji Izvan fokusa d.o.o. pokreće početkom 2022. godine.