'Bilo vavek veselo'

Koncert u čast Ivanu Matetiću Ronjgovu održan na Trgu Riječke rezolucije

Robert Šimonović

Koncert 'Bilo vavek veselo' / Snimio S. DRECHSLER

Koncert 'Bilo vavek veselo' / Snimio S. DRECHSLER

U jednosatnom programu, publika je mogla uživati u djelima jedinstvenog lokalnog kulturnog nasljeđa, onog vezanog uz pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici, čiji je idejni tvorac upravo Ronjgov



RIJEKA  Melodiozni zvuci velikog zborskog koncerta “Bilo vavek veselo” odjekivali su danas Trgom Riječke rezolucije.


 


Povod ovog koncertnog slavlja ovogodišnja je dvostruka obljetnica – 140. godišnjica rođenja i 60. obljetnica smrti znamenitog i značajnog hrvatskog skladatelja Ivana Matetića Ronjgova.




 


Slučajnom prolazniku, na prvi pogled, mogla se javiti misao čiji sadržaj otprilike glasi – odaziv je bio slab i skroman. No dvostruko manji odaziv u odnosu na maksimalno moguć i dalje je maksimalno moguć!


Bilo vavek veselo / Snimio S. DRECHSLER

Bilo vavek veselo / Snimio S. DRECHSLER


Kako? Radi se o tome da je koncert u organizaciji HNK-a Ivana pl. Zajca, u suradnji s Ustanovom “Ivan Matetić Ronjgov”, uz dirigente Igora Vlajnića, Sašu Matovinu i Doris Kovačić, potpuno prilagođen propisanoj fizičkoj distanci i u skladu s uputama Stožera civilne zaštite, a vezano uz razvoj situacije izazvane pandemijom koronavirusa.


Usprkos tome, publika je s oduševljenjem popratila čitav događaj. U jednosatnom programu, publika je mogla uživati u djelima jedinstvenog lokalnog kulturnog nasljeđa, onog vezanog uz pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici, čiji je idejni tvorac upravo Ronjgov.


Rajka Jurdana-Šepić / Snimio S. DRECHSLER

Rajka Jurdana-Šepić / Snimio S. DRECHSLER


 


Sopci Branko Brnić i Klaudije Dunato, kao i recitatori Rajka Jurdana-Šepić i Sven Sušanj oživjeli su glazbenu baštinu Istre i Hrvatskog primorja, kao i domaću besedu i Matetićevu materinju čakavštinu.


 


Riječki operni zbor riječkog Kazališta, uz podršku Pjevačkog zbora mladih “Josip Kaplan” – Rijeka, Mješovitog vokalnog ansambla Kanat – Kastav, Ženskog pjevačkog zbora KUD-a Učka – Matulji i Riječkog komornog zbora Val – Rijeka, glavni su odgovorni za pozitivne reakcije publike, a ukoliko ste propustili koncert, još večeras imate priliku nadoknaditi propušteno.


Bilo vavek veselo / Snimio S. DRECHSLER

Bilo vavek veselo / Snimio S. DRECHSLER