Šesto izdanje

Art kamp Empeduja: Bivio kao ishodište za umjetničku kreaciju

Kim Cuculić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Ove godine programska odrednica je »More je život«



Na plaži Bivio jučer je održano šesto izdanje Art kampa Empeduja, koje ove godine nosi znakovito ime »A godina je tako lijepo počela«, s programskom odrednicom »More je život«. Sa svojim radovima i performansima kao sudionici su najavljeni Milijana Babić & građanke i građani Rijeke (Rijeka), Lara Ritoša Roberts (London), Siniša Labrović (Sinj/Berlin), Tajči Čekada (Rijeka), Ivana Kalc (Rijeka), Nika Rukavina (Rijeka), Tanja Blašković (Pazin/Rijeka), Ela Štefanac (Požega/Rijeka), Igor Anjoli & Suzana Turujlija (Sarajevo//Rijeka) i Željko Luketić (Zagreb).


Kako piše u najavnom tekstu Mare Anjoli Vujić, šesto izdanje Art kampa Empeduja zamišljeno je kao site-specific manifestacija koju programski oblikuje deset radova umjetnica i umjetnika mlađe i srednje generacije iz područja performansa, glazbe, aktivizma, umjetničkih akcija i instalacija u javnom prostoru.


– Fizički prostor plaže Bivio ishodište je za kreaciju umjetničkih radova i upisivanje privremenih umjetničkih postaja u topografiju samog lokaliteta. Javni prostor – plaža na zapadnoj margini grada, uvelike izmještena iz čvorišta gradskog koordinatnog sustava kulturnog života, institucionalnog i neinstitucionalnog, postaje tako privremeno mjesto i referencijalna točka za promišljanje tema i problematika što se povezuju s koncepcijskom odrednicom »More je život«…




Bavljenje morem nadilazi pitanja očuvanja i zaštite ekosustava, te zadire u dublju problematiku povezanu s našim svakodnevnim životima, a odnosi se na ekonomiju, politiku i područje rada – piše u najavi.


Art kamp Empeduja jedan je od najznačajnijih programskih pravaca projekta Kantrida europski kvart kulture FKK 2020, a manifestaciju podržavaju Odjel za kulturu Grada Rijeke, Ministarstvo kulture, Novi turizam d.o.o., Torpedo Media i The Artists Information Company Bursary.