Cijeli svijet o njoj govori

Amanda Gorman: Mlada pjesnikinja koja je obilježila Bidenovu inauguraciju

Dijana Ljubanović

FOTO/Instagram @amandascgorman

FOTO/Instagram @amandascgorman

Tko je mlada pjesnikinja s inauguracije 46. američkog predsjednika?



Sa svakim udahom iz mojih brončanih prsa, podići ćemo ovaj ranjeni svijet u jedan čudesan. Ustat ćemo sa zlatnih brda zapada. Ustat ćemo s vjetrom ošinutog sjeveroistoka, gdje su naši preci prvi put podigli revoluciju. Ustat ćemo iz jezerima okruženih gradova u državama srednjeg zapada. Ustat ćemo iz suncem okupanog juga. Ponovno ćemo je izgraditi, pomiriti i oporaviti“, stihovi su dvadeset dvogodišnje pjesnikinje iz Los Angelesa, Amande Gorman.


Ova mlada žena svojom blistavom energijom zapljusnula je svijet na prošlotjednoj inauguraciji 46. predsjednika SAD-a Joea Bidena. Njen nastup ostavio je važan pečat na ovom političkom događaju u koji je čitav svijet imao uperene oči. Snaga intelektualnog performansa mlade pjesnikinje predstavila je tračak nade u toliko priželjkivanu svjetliju budućnost.


Mladost koja promišlja o društvu s vizijom (na tragu velikana poput Martina Luthera Kinga – koji je jedan od uzora ove pjesnikinje), najavila je tako novo doba američke demokracije koja je posljednjih godina pokleknula pred radikalizacijom desnih struja.




Doba promjena i jednakosti koji priželjkuju ne samo marginalizirane društvene skupine već svi oni koji se zalažu za svijet neopterećen podjelama i diskriminacijom.



Najmlađa pjesnikinja za inauguracijskom govornicom


Nije Amanda Gorman prva pjesnikinja koja je nastupala na inauguraciji američkih predsjednika. Prije nje su se u toj ulozi našli i Robert Frost, Maya Angelou, Miller Williams, Elizabeth Alexander te Richard Blanco, no Amanda će definitivno ostati zabilježena u povijesti kao najmlađa osoba za ovom svečanom govornicom.


Svoju pjesmu „ The Hill We Climb“ prožetu snažnim emocijama, gestikulacijom i upečatljivim outfitom u žutoj i crvenoj boji s Pradinim potpisom, Amanda je učinila posebno zapaženom zbog poruke inspirirane proteklim napadima na Capitol Hill, u prvi plan namećući potrebu za ujedinjenjem.



„Vidjeli smo silu koje bi prije razbila našu naciju nego što bi u njoj sudjelovala. Koja bi uništila našu zemlju ako bi to značilo odgađanje demokratije. Ovaj pokušaj je zamalo uspio. Ali dok se demokracija može povremeno odgađati, ona nikada ne može biti trajno poražena. U tu istinu, u tu vjeru vjerujemo, jer dok naše oči gledaju u budućnost, povijest nas promatra. Ovo je era pravednog iskupljenja.“


Prva dama, Jill Biden koja je doktorirala američku književnost, pratila je rad Amande  Gorman i ranije pa se kao izbor za recitaciju iz pera Amande Gorman na inauguraciji gotovo logično nametnuo. Tako je stvorena prilika da se čuje glas ove perspektivne pjesnikinje koja neumorno piše i već najavljuje izdanje slikovnice “Change Sings” koje će svjetlo dana ugledati tijekom ove godine.


Amanda Gorman osim što upečatljivo piše, diplomirala je sociologiju na Harvardu, svoj prvijenac – knjigu “The One for Whom Food Is Not Enough” objavila je 2015., a gorljiva je aktivistica koja se zalaže za feminizam, rasnu jednakost i prava marginaliziranih skupina.


Njena popularnost sada je porasla vrtoglavom brzinom i u svega nekoliko dana u drugi plan je smjestila brojne celebrityje i influencere. U vrijeme nastanka teksta njen Instagram profil premašio je 3 milijuna pratitelja.