MMSU

Dječja kuća Rijeke 2020 EPK-a: ‘51000 Balthazargrad’ spremno dočekuje opsadu posjetitelja

Davor Mandić

U tijeku su pripreme za otvorenje izložbe / Snimio Vedran KARUZA

U tijeku su pripreme za otvorenje izložbe / Snimio Vedran KARUZA

Za otvorenje u subotu 24. listopada pripremljeno je 250 ulaznica raspoređenih u pet termina obilaska za građane. Budući da su sve ulaznice već podijeljene, pripremljeno je 250 novihRIJEKA – Ključna izložba programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture – »51000 Balthazargrad« – dočekuje izrazito kompleksnu epidemiološku situaciju. No iz jučerašnje najavne konferencije za novinare, a i na njenim marginama, doznajemo da su poduzete ozbiljne sigurnosne mjere. Zato će biti organizirano više otvaranja izložbe u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti – medijskih i onih za građane – u kojima će se poštovati vrlo stroge mjere.

Foto galerija: Izložba '51000 Balthazargrad' u Rijeci Foto: Vedran Karuza
Za otvorenje u subotu 24. listopada pripremljeno je 250 ulaznica raspoređenih u pet termina obilaska za građane od 10 do 17 sati. Budući da su sve ulaznice već podijeljene, pripremljeno je 250 novih, koje se mogu podići do subote (ili dok ne nestanu) u Informativnom centru Grada Rijeke na Korzu. Iza svakog obilaska prostor se dezinficira, a posjetitelji su obavezni nositi maske.


Famozni Balthazarov stroj


A zašto bi građani uopće trebali pogledati izložbu, koja će ostati otvorena do 23. siječnja 2021. godine, probala je reći cijela vojska govornika na konferenciji za novinare u MMSU-u.


Nova ravnateljicaNovinarsko najavljivanje izložbe nespretno je poslužilo i kao predstavljanje nove ravnateljice Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Branke Benčić, koja je sigurno zaslužila »svoju« pressicu, pa je ta priča ovdje utopljena u Balthazarovu moru.
No, Benčić je u kratkom obraćanju zahvalila Slavenu Tolju na uopće iznošenju ideje MMSU-a, koji je posjećivala kao gledateljica da bi sada nastavila stopama prvog ravnatelja u novom prostoru.
– Meni je jako izazovno hodati u Slavenovim cipelama – rekla je Benčić, podsjetivši okupljene i na socijalističku prošlost u kontekstu koje je nastajao famozni serijal o Profesoru Balthazaru, kao i na vrijednosti koje je promovirao, težnju za eksperimentom, kreativnošću i igrom.
Novoj ravnateljici dobrodošlicu je poželio i gradonačelnik Vojko Obersnel, ujedno kratko zahvalivši Slavenu Tolju, također prisutnom na konferenciji za novinare.

Kustos izložbe Željko Luketić govorio je o nizu vrijednosti koje promovira ova izložba posvećena slavnom Profesoru Balthazaru, koji da je nastao na sretnom raskrižju novih ideja, liberalnih sloboda i umjetnosti 1960-ih godina u Zagrebačkoj školi crtanog filma.


Izložba prema Luketiću pruža cjelovit prikaz razvoja cijelog projekta, pokazuje i kako je nastajao animirani film u vremenima bez današnjih digitalnih pomagala, a posebna atrakcija trebao bi biti famozni Balthazarov stroj, za čiji je dizajn angažirana mlada umjetnica Lina Kovačević.– Izložba je prilagođena najmlađima, ali sigurno će biti zanimljiva i odraslima – rekao je Luketić.


Edukativne radionice i ulaznice

Uz izložbu bit će organizirane i brojne edukativne radionice, kreativne igraonice, grupna vođenja kroz izložbu, izrade publikacija… na koje se zainteresirani mogu prijaviti putem e-maila na adresu [email protected]
Nakon otvorenja izložba će se moći pogledati u radno vrijeme Muzeja po cijeni ulaznice od 30 kuna, s time da besplatno mogu ući djeca do sedam godina, nezaposleni i umirovljenici. Djeca i mladi do 18 godina, studenti i članovi strukovnih udruga imaju pravo na popust, pa će njih ulaznica koštati 20 kuna. Cijena, pak, vođenja kroz izložbu na hrvatskom jeziku je 100 kuna, a na engleskom 150 kuna. Srijedom u 17.30 sati bit će besplatno vođenje izložbom uz prethodnu najavu na e-mail [email protected]

 


Kruna priče


Jedna od triju dizajnerica postava, Kristina Volf, napomenula je da je izložba podijeljena na dijelove: »Svemir«, »More«, »Rijeka« i »Grad«, pri čemu dolazak s mora preko rijeke u grad naglašava sličnost Balthazargrada i Rijeke, koja je poslužila kao inspiracija Zlatku Boureku.Voditeljica programskog pravca Dječja kuća Jelena Milić podsjetila je da je taj programski pravac od početka njegovao participativan način rada te nije podcjenjivao dječju publiku, već ih poticao na aktivno sudjelovanje. Direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota rekla je pak da se motiv Balthazara već dugo provlači programima EPK-a, no ova je izložba kruna te priče i nešto što, istaknula je, publici sada sigurno treba: pozitiva i veselje. Posebno je zahvalila sponzorima koji se nisu povukli zbog sve ozbiljnije situacije s epidemijom i svime što je ona donijela.