DocLisboa

19. Međunarodni festival dokumentarnog filma: Hrvatski filmski autori nagrađeni u Lisabonu

Stjepan Hundić

Foto: GONCALO C. SOARES

Foto: GONCALO C. SOARES

Nagrada Europskog udruženja dokumentarista pripala je projektu Vanje Juranić, a nagradu Pitch the Doc osvojio je projekt Lidije Špegar



»Zajedno s Hrvatskim audiovizualnim centrom, kojem želim zahvaliti na potpori, organizirali smo intenzivan program sastavljen od aktivnosti, sastanaka i pitchinga upoznavši se pobliže s hrvatskom filmskom produkcijom«, izjavila je koordinatorica programa Nebulae Glenda Balucani. Nebulae je industrijska platforma za filmske profesionalce, a na kojoj je, u okviru 19. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Lisabonu – DocLisboa, koji je održan od 21. do 31. listopada, ovogodišnja zemlja partner bila Hrvatska.


Projekti u razvoju


»U ime Hrvatske, a posebice naše dinamične zajednice dokumentarista, želim reći kako smo zaista sretni što smo ove godine bili zemlja u fokusu u programu Nebulae. U audiovizualnom sektoru, obje se zemlje susreću sa sličnim izazovima, kao takozvane zemlje niskog produkcijskog kapaciteta. Stoga ne treba čuditi da su Portugal i Hrvatska prirodni saveznici u raspravama o europskim politikama koje oblikuju našu budućnost«, rekao je ravnatelj HAVC-a Chris Marcich u Lisabonu govoreći o prvoj međuinstitucionalnoj suradnji ove vrste između Portugala i Hrvatske te dodao: »Na festivalu je gostovala velika grupa hrvatskih autora dokumentarnih filmova, koji su bili vrlo sretni i počašćeni što su sudjelovali u aktivnostima u okviru programa Nebulae.«


U sklopu programa Nebulae održane su dvije pitching sesije na kojima je 23 filmašica i filmaša iz Njemačke, Gruzije, Portugala, Španjolske i Latinske Amerike predstavilo svoje projekte u razvoju, a na prvoj pitching sesiji predstavilo se devet hrvatskih produkcija i koprodukcija. Predstavljanje je održano u fizičkom obliku u Lisabonu i online u internetskom prijenosu uživo omogućivši hrvatskim autoricama i autorima da svoje dokumentarne projekte u razvoju predstave i velikom broju akreditiranih profesionalca koji nisu bili u mogućnosti sudjelovati u programu Nebulae uživo.




Foto: JOAO ALVES


Hrvatski filmovi


DAE Talent Encouragement Award, nagrada Europskog udruženja dokumentarista koja nudi besplatno jednogodišnje članstvo i savjetovanje za redatelje i producente, pripala je projektu »Budi realan, traži nemoguće« scenaristice i redateljice Vanje Juranić u produkciji Restarta. Priča je to o umjetniku i performeru Siniši Labroviću i njegovoj supruzi Snježani Klarić, koji bez konkretnog plana u pedesetim godinama života presele u Berlin.


Nagradu Pitch the Doc, koja se dodjeljuje jednom od izabranih projekata iz zemlje partnera, osvojio je projekt »Godina prođe, dan nikako« u produkciji Factuma i režiji Lidije Špegar. Film prati glazbene izvođače koji nastupaju na sprovodima upoznavajući gledatelja s običajima i tradicijima posljednjih oproštaja diljem Hrvatske.


U službenom filmskom programu 19. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Lisabonu prikazana su i dva hrvatska filma: »Tvornice radnicima« scenarista, redatelja i snimatelja Srđana Kovačevića te studentski film »Volim« autorice Anje Koprivšek. Također, u programu Zelene godine u kojem se prikazuju filmovi nastali u filmskim školama diljem svijeta, ove su godine predstavljeni radovi s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.