Arhitektura

Idis Turato povjerenik hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu arhitekture

Davor Mandić

Idis Turato / Foto: M. GRACIN

Idis Turato / Foto: M. GRACIN

Projekt »Togetherness/Togetherless« predlaže konkretan arhitektonski odgovor na postavljeno pitanje glavne teme bijenala »Kako ćemo živjeti zajedno?«Povjerenikom hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu – 17. međunarodnoj izložbi arhitekture proglašen je arhitekt Idis Turato, priopćilo je Ministarstvo kulture. U kontekstu Javnog poziva za isticanje kandidature za povjerenika hrvatskog nastupa na ovoj prestižnoj manifestaciji sastavljeno je Povjerenstvo: arhitekt Bojan Baletić, arhitektica i predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata Maja Furlan Zimmermann, arhitekt i predsjednik Povjerenstva Bruno Juričić, ravnateljica Muzejskog dokumentacijskog centra Maja Kocijan i pomoćnik ministrice Davor Trupković. Povjerenstvo je razmotrilo pet pristiglih prijedloga te je dva odlučilo poslati u »pripetavanje«.


Poveznica s EPK Rijeka


U finalu su se tako našli projekti »Togetherness/Togetherless«, povjerenika Idisa Turata (autorski tim: Davor Mišković, Ida Križaj Leko, Ivan Dorotić, Leo Kirindžić, Maša Poljanec, Renato Stanković, Morana Matković) i »Studiolo for Alice«, povjerenika Luke Piškoreca (autorski tim: Luka Piškorec, Miro Roman, Petra Tomljanović). Konačno, Povjerenstvo se odlučilo za onaj poznatoga riječkog arhitekta.


Prema navodima Povjerenstva, projekt »Togetherness/Togetherless« predlaže konkretan arhitektonski odgovor na postavljeno pitanje glavne teme bijenala »Kako ćemo živjeti zajedno?« s ambicijom da »jednostavnim arhitektonskim elementima u prostoru« stvori »trenutnu zajednicu«.
– Predloženim rješenjem dobro se zaposjeda i aktivira cjelokupan prostor predviđen za izvedbu paviljona, prostorni koncept je jasan i »čitak« i sadržaj je moguće percipirati i proživjeti na više razina – od potpuno intuitivne (»tjelesno« savladavanje prostora kroz kretanje/sjedenje/stajanje) do refleksivne (čitanje) i angažirane (poveznica s EPK Rijeka 2020) – kaže se u obrazloženju Povjerenstva.


Koncepcija projekta


Upitali smo Idisa Turata da nam pojasni koncepciju njegova projekta. – Glavni kurator Venecijanskog bijenala arhitekture Hashim Sarkis, inače dekan na MIT-u, zadao je glavnu temu ove međunarodne izložbe: »Kako ćemo živjeti zajedno?« Dakle, kako ĆEMO živjeti zajedno, u budućnosti, a ne kako živimo zajedno, sada. Zato je glavna tema našeg prijedloga to pitanje kad smo mi to zapravo zajedno. Jer suvremena arhitektura jako je išla na ruku pojedincu. On je zaštićen, komforan, siguran… Više ili manje individua je riješena. No nije riješeno to kad smo i kako smo to u u kolektivu. Što smo to mi zajedno? Što je to javni prostor? Je li javni prostor kao što je bio prije? Prije sto godina svi su znali; bili su trgovi, bile su ulice i bulevari, i na njima svi su bili zajedno. Što su prostori zajednica danas? Možda je to šoping-centar, možda je crkva, možda Korzo? Primijetite kako je to različito: jedan je privatan, drugi su javni. I sad je pitanje možemo li pokazati koje bi to bile ad hoc zajednice i kako bi funkcionirale.


Recimo, u ovom našem digitalnom vremenu može se biti u ogromnim zajednicama, u kojima se može imati milijun prijatelja. U tim istim zajednicama lako se i »riješiti« prijatelja. U »analognom« svijetu to je ipak drugačije – kaže Turato, dodajući da će o tehničko-izvedbenom dijelu priče više riječi biti u narednim mjesecima.


Pet prijedloga


Na Javni poziv Ministarstva kulture pristiglo je pet prijedloga:


1. »Kako dalje? Weissmannove poruke«, povjerenica Ana Dana Beroš (autorice koncepcije: Ana Dana Beroš, Tamara Bjažić Klarin);


2. »Arhitektura kozmopolitike«, povjerenik: Nikola Bojić (projektni tim: Nikola Bojić, Gediminas i Nomeda Urbonas, Damir Gamulin, Damir Prizmić, Mojca Smode Cvitanović);


3. »Togetherness/Togetherless«, povjerenik: Idis Turato (autorski tim: Davor Mišković, Ida Križaj Leko, Ivan Dorotić, Leo Kirindžić, Maša Poljanec, Renato Stanković, Morana Matković);


4. »Room of Agreements«, povjerenica: Samantha Vanessa Pavić (autorski tim: Jure Bešlić, Neno Kezić, Domagoj Bolanča, Mirjana Radoš, Ivan Jurić);


5. »Studiolo for Alice«, povjerenik: Luka Piškorec (autorski tim: Luka Piškorec, Miro Roman, Petra Tomljanović).