Kultura i korona

Gradska knjižnica ima fora mjeru protiv epidemije. Odjednom posudite do 6 knjiga odjednom

Kim CuculićS ciljem prevencije širenja zaraze koronavirusom, Rijeka 2020 i partneri s kojima ova tvrtka provodi program Europske prijestolnice kulture do daljnjega odgađaju Riječki filmski festival i međunarodnu konferenciju »Uloga kulturne baštine u socioekonomskom razvoju i očuvanju demokratskih vrijednosti«. Odluke su donesene sukladno preporukama nadležnih službi o odgodi svih manifestacija na kojima bi se okupilo preko 1.000 ljudi, odnosno preporuke vezane uz ograničavanje putovanja u i iz inozemstva.


– Što se tiče ostalih manifestacija, u idućem razdoblju nema predviđenih događanja koja bi podrazumijevala okupljanje preko 1.000 ljudi, već samo manjih manifestacija, i te se manje manifestacije za sada ne odgađaju. Jasno, ukoliko bude potrebe, ta će se odluka mijenjati, temeljem odluka i preporuka nadležnih službi – ističu u Rijeci 2020.


Prema obavijesti na Facebooku, Gradska knjižnica Rijeka također je počela s primjenom mjera dobivenih na temelju uputa nadležnih tijela.
– Odjeli i ogranci rade prema redovnom radnom vremenu, programi (do 40 sudionika) se odvijaju i dalje, ali potrebno je pridržavati se mjera opreza. Skrećemo pažnju na sve mogućnosti korištenja usluga naše knjižnice »na daljinu«, a od danas će biti moguće posuditi čak 6 knjiga odjednom ne bi li se smanjila potreba za brojem posjeta odjelima i ograncima u sljedećem razdoblju. Dođe li do novih uputa nadležnih tijela, obavijestit ćemo vas na vrijeme. Hvala na razumijevanju i knjigom protiv bolesti! – poručuje Gradska knjižnica Rijeka.


Riječki HNK Ivana pl. Zajca objavio je na svojoj web-stranici obavijest posjetiteljima i posjetiteljicama:


– Vezano uz trenutnu epidemiološku situaciju, javljamo da Kazalište pozorno prati stanje, poštuje preporuke i odluke Civilne zaštite Republike Hrvatske i Zavoda za javno zdravstvo te poduzima preporučene mjere. Osigurani su punktovi s dezinfekcijskim sredstvima u svim kategorijama mjesta u gledalištu, a za informaciju o istima možete se obratiti našim biljeterima. Suglasno savjetima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, molimo vas da se suzdržite od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavate bliži socijalni kontakt. U slučaju da imate respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37.5 stupnjeva Celzijevih), molimo da ne posjećujete Kazalište – piše u obavijesti.