Ofenziva električne mobilnosti

Značajni ekološki novitet iz Volkswagena: Hibridni Tiguan stiže i u Hrvatsku

Edi Prodan

Snažan, moderan i ekološki osviješten - VW Tiguan / Foto Volkswagen

Snažan, moderan i ekološki osviješten - VW Tiguan / Foto Volkswagen

Prikladan za svakodnevnu upotrebu samo sa strujom: Tiguan eHybrid1 može prijeći do 50 kilometara u električnom modusu, što je dovoljno za gotovo sve svakodnevne dioniceVolkswagen je pokrenuo neviđenu ofenzivu električne mobilnosti te trenutačno na tržište donosi brojne nove električne i hibridne modele. Od sada se i najprodavaniji model Tiguan može naručiti kao elektrificirana varijanta u okviru ove ofenzive proizvoda. Električni doseg ovog modela iznosi do 50 km. Tiguan eHybrid dolazi u dvije linije opreme: elegance i R-Line.


Električni motor podupire TSI motor od 1,4 l u modusu »Hybrid«, djelujući pritom poput dodatnog pojačivača. S obzirom na to da se baterija tijekom usporavanja SUV-a puni putem takozvane rekuperacije, u Tiguanu eHybrid možete se i u modusu »Hybrid« neko vrijeme opet voziti isključivo na električni pogon, a time i bez lokalnih emisija. Tako je čak i na velikim udaljenostima dostupno dovoljno električne energije za isključivanje ili potporu TSI motora putem dodatne pogonske sile, ovisno o situaciji.


U modelu Tiguan eHybrid moguće je manualno aktivirati »GTE-Mode« – električni motor i TSI motor pritom čine posebno dinamičan spoj. Oba motora zajedno razvijaju maksimalni sistemski okretni moment od 400 Nm. Električni start: plug-in hibridni pogon razvija sistemsku snagu od 245 KS i programiran je tako da se Tiguan eHybrid može pokrenuti u načinu »E-Mode«, pod uvjetom da je baterija dovoljno napunjena i da je njezina temperatura iznad -10 °C. Prikladan za svakodnevnu upotrebu samo sa strujom: Tiguan eHybrid1 može prijeći do 50 kilometara u električnom modusu, što je dovoljno za gotovo sve svakodnevne dionice. Pod uvjetom da se dosljedno puni, Tiguan eHybrid mogao bi se upotrebljavati i kao potpuno električni automobil za većinu vožnji tijekom godine. A to je izuzetno jednostavno jer se baterija koja je smještena u podnici vozila ispred stražnje osovine puni isključivo na izmjeničnu struju, i to pomoću uređaja za punjenje priključenog na konvencionalnu kućnu utičnicu. Neke od glavnih značajki eHybrid modela su: Digital Cockpit, sustav Air Care Climatronic, višenamjensko kolo upravljača od kože s prekidačima za mijenjanje stupnjeva prijenosa za 6-stupanjski automatizirani mjenjač s dvije spojke DSG, sustavi ACC, Front Assist, Lane Assist…

Volkswagen prihvaća Pariški sporazum o klimatskim promjenama s ciljem da do 2050. godine postane poduzeće neutralno Str.3 od 3 Informacija za medije Internal u pogledu emisije CO2. Na tom »putu do nule« Volkswagen je pokrenuo neviđenu ofenzivu električne mobilnosti. Pritom se će prvi put pred publikom pojaviti brojni novi, inovativni električni i hibridni modeli koji će biti dostupni u više serija.